Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Рат у Украјини се наставио, а и даље нема назнака за скори прекид ватре. Очекује се отварање хуманитарног коридора у Луганску. Кијев саопштио да је изгубио приступ Азовском мору. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да војска те земље још држи кључна подручја.

Најмање једна особа је погинула у Кијеву, а више је рањено када су на стамбену зграду пали остаци срушеног пројектила.

У Харкову су гранатирани универзитет и два стамбена блока. У околини Лавова на западу Украјине погођен је погон за ремонт авиона.

Из склоништа испод позоришта у Маријупољу, које је гађано пре два дана, спасено је 130 цивила. Још око 1.300 је под рушевинама, а потрага за њима се наставља.

У Доњецку, на истоку земље, четири особе погинуле су приликом пада пројектила који је испалила украјинска војска, саопштиле су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике.

Главни руски преговарач Владимир Медински каже да су за сада највиши степен сагласности с Кијевом постигли по питању војне неутралности Украјине.

Кијев: Изгубили смо прилаз Азовском мору

Гувернер Луганска саопштио је да ће хуманитарни коридор за евакуацију цивила из тог региона бити отворен у 9 часова по локалном времену. Навео је да ће покушати да евакуишу људе, али и да доставе храну.

Украјинско министарство одбране саопштило је да је та земља “привремено” изгубила прилаз Азовском мору.

“Руски окупатори су делимично успели у операцијама у Доњецку, привремено су ускратили Украјини приступ Азовском мору”, навело је министарство одбране у саопштењу.

Русија је, иначе, још 1. марта навела да су њене снаге одсекле украјинску војску од приступа овом мору.

Украјински председник Володимир Зеленски, у видео поруци објављеној рано јутрос, поручио је Русији да је “време за разговор”.

“Желим сви да ме чују сада, посебно у Москви. Време је да се сретнемо, да разговарамо, да вратимо територијални интегритет и правду за Украјину, или ће се Русија суочити са таквим губицима да наредних неколико генерација неће моћи то да поправи”, навео је Зеленски.

 

 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here