Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Деведесет трећи дан рата у Украјини. Изведени ракетни напади на Дњепропетровску област. Запорошка војна управа саопштила је да Русија с Крима пребацује своје снаге ка Мелитопољу. Бела кућа саопштила да се не разговара о ублажавању санкција Русији како би се регулисао извоз житарица.

Ракетни напади на Дњепропетровску област

Председник Дњепропетровске обласне војне управе Валентин Резниченко објавио је на Телеграму да су руске снаге извршиле неколико ракетних напада на Дњепропетровску област.

“Немирна ноћ и немирно јутро. Имамо неколико ‘долазака’. Озбиљна разарања. Спасиоци рашчишћавају рушевине и траже људе”, навео је Резниченко. (Униан)

САД се спремају да пошаљу Украјини далекометне ракетне системе

Сједињене Државе се спремају да појачају пошиљке оружја Украјини, тако што ће послати напредне, далекометне ракетне системе, који су сада главни захтев украјинских званичника, рекло је више неименованих званичника.

Оружани системи произведени у САД могу да испаљују ракете стотинама километара далеко, много даље од било којег система који Украјина већ има, а за који Украјинци тврде да би могао да промени игру у њиховом рату против Русије.

Други систем који су Украјинци тражили је артиљеријска ракета високе покретљивости, позната као ХИМАРС, лакши систем на точковима способан да испаљује исту муницију као и МЛРС.

Руска војска је последњих недеља ударила Украјину на истоку, где је Украјина нађачана бројно и оружано, рекли су украјински званичници. (CNN)

Бела кућа: Нема разговора о ублажавању санкција због жита

Бела кућа је саопштила да се не разговара о ублажавању санкција Русији како би се регулисао извоз житарица.

Председник Русије Владимир Путин и италијански премијер Марио Драги су разговарали о начинима да помогну у ублажавању међународне кризе са храном, пренео је раније Ројтерс.

Кремљ је саопштио да би то питање могло да се реши само ако им Запад укине санкције.

Управа Запорожја: Русија пребацује људство и војну опрему с Крима

Запорошка војна управа саопштила је да Русија с Крима пребацује своје снаге, не само копнене, већ и ваздушне и поморске компоненте, ка Мелитопољу.

Ка Мелитопољу је кренула колона војне технике – двадесетак камиона с церадама и исто толико вишецевних ракетних бацача Град, наводе у Запорожју.

Истичу да руска војска гради трећу линију одбране, распоређујући појачања да би стекла упориште и задржала своје позиције на југу Украјине. (Униан)

Херсонска и Запорошка област прелазе на телефонски код Русије

Саветник шефа Крима за информациону политику Олег Крјучков саопштио је да ће Запорошка и Херсонска област прећи на руски телефонски код +7.

Он је за РИА Новости рекао да тамо већ раде нови оператери и да су у Херсону, Мелитопољу и Бердјанску већ пуштени у продају мобилни пакети нових оператера.

Та информација је потврђена и у управи Запорошке области.

Иначе, члан главног савета регионалне управе Владимир Рогов рекао је раније да је Запорошка област прешла на московско рачунање времена.

Он је за РИА Новости рекао да више неће бити померања часовника на зимско и летње рачунање времена, као што је било када је регион био под контролом Украјине.

Руске снаге су преузеле контролу над Херсонском области и приазовским делом Запорошке области на југу Украјине. (РИА Новости)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here