Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Премијерка Ана Бранабић рекла је да је Хаг пресудама удаљио регион од помирења. Пресуду којом је некадашњи командант ВРС осуђен на доживотну робију осудили су и многе политичке личности и Срби у матици и расејању.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је Србија у потпуности посвећена и залаже се за истраживање свих ратних злочина и за привођење свих који су оптужени, као и кажњавање одговорних, али да замера Хашком трибуналу што је земље и народе у региону удаљио од помирења с обзиром да за српске жртве скоро нико није одговарао.

На питање да ли је Хашки трибунал политички суд како га многи оцењују или је заиста суд пред којим се суди ратним злочинцима по праву и правди, премијерка је рекла да је то без сумње политички суд.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ каже да је очекивао потврду пресуде Ратку Младићу и додао да је пресуда за геноцид у Сребреници на “лабавим ногама”.

Шешељ је истакао да је важно то што је Суд одбио и жалбу Тужилаштва за геноцид у шест општина у БиХ.

Појаснио је да је за геноцид потребно да се утврди да је злочин извршен над целом једном верском, расном, етничком групом или знатним делом групе. Како каже, по истом основу требало је да отпадне и тужба за геноцид у Сребреници.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да Хашки суд није трибунал, већ средство да се западна верзија догађаја према Југославији, односно Србији, запечати и легитимише.

“То нема везе са судом и правдом, већ је једини циљ био да западна политика према Србији оправда и да Срби буду по дефиницији означени као злочинци”, рекао је Јовановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here