Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је белоруског колегу Александра Лукашенка и белоруску војску да не примењују силу против демонстраната. Истовремено, Велика Британија је саопштила да не признаје резултате избора у Белорусији.

„Обраћам се председнику Лукашенку са апелом да крене путем преговора. Обраћам се белоруским војницима са апелом да не укаљају углед насиљем против свог народа“, рекао је он током обраћања у Берлину.

Штајнмајер је додао да учесници мирних протеста „заслужују нашу солидарност и подршку“.

Британске власти су позвале су да се истражи фалсификовање избора у Белорусији.

„Свет је са ужасом посматрао насиље, које су белоруске власти користиле да угуше мирне протесте, који су уследили након фалсификовања председничких избора. Уједињено Краљевство не признаје резултате тих фалсификованих избора и позива да се, уз посредовање ОЕБС-а, спроведе истрага бројних неправилности и ужасних репресија које су уследиле након избора“, написао је министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб на Твитеру.

Председник Европског савета Шарл Мишел написао је на твитеру да ће лидери чланица Европске уније одржати ванредни онлајн самит у среду поводом дешавања у Белорусији.

Подсетимо, протести у Белорусији већ седам дана не јењавају. Они су почели одмах након објављивања резултата председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко са више од 80 одсто гласова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here