1. 12. 2019.

ИТ тржиште у Србији ће у овој години достићи рекордних 580 милиона евра, а извоз софтвера могао да буде и 1,4 милијарде евра – процењују у Друштву за информатику Србије (ДИС) и апелују се дуплирају квоте за школовање, јер ће за извоз од две милијарде евра бити неопходно још 20.000 инжењера.

У Србији 80 одсто домаћинстава има интернет док 73 одсто има рачунар па смо средње информатички развијена земља, оцењује председник ДИС Никола Марковић и наводи да је у последње 3-4 године значајан резултат увођење наставе информатике у основене школе и повећање квоте за упис на информатичке студије за 20 одсто.

“Имамо пораст извоза софтверских услуга који ће ове године достићи 1,3 до 1,4 милијарди евра а да би се наставио експлозивни развој и да би достигли извоз од две милијарде евра – Србији треба нових 20.000 инжењера а то немамо”, каже он и додаје да се зато ДИС залаже да се за информатичка занимања обезбеди повећање квота за упис од 100 процената.

Милован Матијевић, који годинама анализира српску ИТ област кроз Српску ИТ осматрачницу (SITA), рекао је да домаће ИТ тржиште расте трећу годину за редом стопом већом од 10 процената и очекује да ће рекорд из 2008. године од 550 милиона евра бити премашен, јер ће у 2019. тржиште бити вредно око 580 милиона евра.

ИТ индустрија има боље параметре него ИТ тржиште, објашњава он и наводи да је прошле године било активних 2.349 информатичких предузећа која су запошљавала више од 28 хиљада људи као и да је имала пословни приход већи од 2,5 милијарди евра, а сопствени капитал од око 670 милиона евра.

“У односу на 2011. број предузећа је већи за 700, број запослених више него дуплиран, пословни приходи су удвостручени а сопствени капитал је више него утроштручен – то су изузетне стопе раста”, каже он.

Информатичка индустрија Србије је око деветог места од 14 области индустрије које се прате у Србији – по својим капацитетима односно броју запослених, приходима и капиталу којим располажзе.

“Ту је релативно слабо позиционирана, али профитабилности у овом сектору је можда и највећа у комплетној привреди Србије, тако да са том јаком динамиком раста, за 5-6 година можемо да се очекује да се ИТ индустрија пробије међу првих пет делатности у привреди Србије”, очекује Матијевић и додаје да је ” то је шанса коју Србија не сме да пропусти на путу свог опоравка”.

Никола Марковић каже да је Србија усвојила највећи број закона потребних за развој савременог информатичког друштва али да се већ три године закон о електронским комуникацијама не усаглашава са препорукама ЕУ.

Како је нагласио ДИС у стручном смислу препоруке ЕУ подржава, као и основне интенције стратегије за јавно информисање иако се њено усвајање у Србији отеже јер ће ова документа допринети развоју информатичког друштва.

“У највећем делу привреде и даље немамо одговарајуће информационе системе, и предлажемо да првенствено Влада Србије и надлежна министарства поведу организовану акцију и обезбеде координиран развој информационих система у предузећима”, апелује Марковић и додаје да би тако предузећа добила основу за квалитетније одлучивање и за развој нових производа.

Марковић је подсетио да без интереса тадашњих власти не би ни био произведен први рачунар Cer 10 који је тадашњу државу уврстио и ред првих шест које су успеле да произведу компјутер икада.

„Српска стварност“ / РТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here