Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

После бурне расправе, чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) нису усвојили нацрт правилника према којем би ријалити програми присилног окружења прешли у ноћни термин, јер је од осам чланова Савета за ту одлуку гласало четири, док су четири били против, преноси УНС.

Уместо правилника на седници Савета РЕМ-а усвојена је одлука да службе регулатора ураде надзор над таквом врстом програма који се тренутно приказују, наводи се у саопштењу УНС-а.

Чланови Александра Јанковић, Радоје Кујовић и Александар Витковић, који нису присуствовали претходној седници на којој је одлучено да се донесе обавезујући правилник РЕМ-а који предвиђа да време за ријалитије буде од 23 увече до шест сати ујутру, успротивили су се његовом усвајању.

Док су једни тврдили да је у ријалити програмима доказано кршење закона, други чланови Савета РЕМ-а рекли су да то мора бити поткрепљено доказима и чињеницама, да се може говорити чак и у увођењу цензуре, што може да пређе и у информативне и спортске програме.

Усвајање нацрта правилника оспоравано је због правног утемељења, постојања закона и правилника који већ стају у заштиту малолетника и људског достојанства.

Вишња Аранђеловић, чланица Савета РЕМ-а, сматра да је то тело направило “корак уназад” уколико нацрт правилника не буде усвојен, као и да временско ограничавање таквих програма представља цивилизацијско и питање какво друштво желимо.

“Непристојно је рећи да имамо даљински и да можемо да променимо програм. Шта ми онда овде радимо, ако имамо даљински? Ми смо ту да уредимо јавни простор”, рекла је Аранђеловићева, која је навела и да је недовољно прикривање тона (биповање) када се ријалитији емитују у дневним терминима за уређивање таквог програма.

Истакла је и да је РЕМ телевизији Хепи доделио дозволу за емитовање дечјег програма, да такав на тој телевизији не постоји и да уместо дечјег стално гледамо ријалити програме.

Александра Јанковић, међутим, рекла је да у потпуности “подржава закључак правне службе РЕМ-а која констатује да се ниједан програмски садржај не може унапред сматрати штетним по развој малолетника” и да “импресионистички и волунтаристички” приступ води ка “цензури и логичном апсурду”.

“Доношењем правилника о ограничењу емитовања ријалитија без законске основе и образложења које би морало да се заснива на детаљној анализи, уводи нас у правне проблеме. Образложење мора бити заснивано на чињеницама, а не личним афинитетима, анимозитетима”, рекла је Јанковићева.

Изнела је предлог да се тренутно не наставља процедура доношења правилника и да уместо тога служба РЕМ-а уради надзор над ријалитијима који се тренутно приказују, као и да их “строго пропусти кроз призму правилника о заштити малолетника и људског достојанства”.

Са оваквим предлогом био је сагласан и Радоје Кујовић који је рекао да се тиме не губи на времену у регулисању оваквог програма. “Правилници који регулишу ову област постоје. Унапред давања примата предлогу за који је гласало пет чланова Савета РЕМ-а није потпуно сагледавање ове материје”, рекао је Кујовић.

Овом предлогу оштро су се противили Зоран Симјановић и Јудита Поповић.

“Ако ћемо поново да отварамо питање да ли је потребно да се ријалити програми присилног окружења изместе из дневног програма у ноћни, шта смо ми урадили? Имали смо и правилник и закон, али очигледно да се ови прописи нису примењивали у заштити малолетника. Немамо права да промовишемо ту врсте културе”, рекла је Поповићева.

Симјановић је истакао да је о обавезујућем правилнику да ријалити програми буду временски ограничени већ гласано и да нацрт правилника треба да буде прослеђен Министарству културе и информисања на мишљење, што би био корак унапред.

Члан Савета РЕМ-а Александар Витковић, који на претходној седници није присуствовао, тврди да ријалити програми треба да пређу у ноћни термин али да, ако већ постоје акти који регулишу ту област, не треба да се доноси “сасвим нови” правилник.

И Горан Петровић, заменик председника Савета РЕМ-а, изнео је став да постоје правне препреке за усвајање правилника према којем би ријалити програми присилног окружења били временски ограничени.

„Српска стварност“ / УНС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here