Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Низом манифестација у Бањалуци, али и широм Републике Српске, обележава се 9. јануар – Дан Републике Српске. Свечаностима у Бањалуци присуствује председница Владе Србије Ана Брнабић и Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј. Дан Републике Српске ове године се слави под мотом “За сва времена”.

Тргом Крајине продефиловаће више од 2.400 учесника

На бањалучком Тргу Крајине биће одржан свечани дефиле, на ком ће учествовати више од 2.400 учесника.

У Дворани Борик одржаће се свечана академија, на којој ће се јавности обратити председница РС Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијерка Србије Ана Брнабић.

Свечану академију режирао је Југ Радивојевић, док ће беседу говорити глумац Милош Биковић.

Мере безбедности у Бањалуци су појачане, угоститељски и други објекти у ширем центру града затворени, као и више улица.

У Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије.

Поводом Дана Републике Српске Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, изјавио је да грађани Републике Српске имају много разлога да буду поносни на стварање и постојање Српске, иза које је најтежи период.

“Прошли смо најтеже време, ратно и поратно, када смо морали да се политички упорно боримо за статус који је био значајно угрожен. Скрнављење Републике је заустављено и намеравамо да вратимо њене уставне позиције онако како је написано у Дејтонском мировном споразуму. То ће одређивати све наше политичке активности у наредном времену. Верујем да смо окупљени око тога”, навео је Додик, пренела је РТРС.

Дрина је мост између Српске и Србије. Данас је најпотребније да Србија и Српска буду јединствене, то је нада која треба да одржи српски народ, поручио је Патријарх српски господин Иринеј, говорећи на свечаној вечери у Бања Луци поводом Дана РС.

„Велика ми је част да се нађем у Републици Српској, не само данас, него у свакој прилици јер РС је део српскога народа“, рекао је патријарх.

Домаћин вечере била је председница РС Жељка Цвијановић, која је нагласила да се мора бити поносан на оно што је РС остварила:

„Хвала вам што сте дошли у Републику Српску да заједно обележимо Дан републике. Желимо овај дан да прославимо у миру, опредељени да радимо заједно, сарађујемо и јачамо Републику Српску и везе са Србијом, као и да водимо рачуна о нашим грађанима.“

Република Српска, према речима њене председнице, оставила је многе изазове иза себе, али је многи изазови и очекују у будућности.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here