Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Митрополит Хризостом: Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла

“Нека је вечни покој нашем патријарху и оцу нашему патријарху Иринеју”, рекао је митрополит Хризостом после опела.

“Ево нас изненада и неочекивнао поред одра патријарха, колико јуче био је међу нама, неуморно је радио и бринуо о цркви и роду нашему”, рекао је Хризостом.

Истакао је да је Иринеј патио и туговао због подела у православљу.

“Вест је растужила милионе Срба широм света и хришћанске браћа са истока, запада, севера и југа. Пуних 10 година предводио је нас, тихо и мудро”, каже Хризостом.

Одликовао се добром нарави и господском одмереношћу, сведочио је љубав и доброту божју.

“Поред свих искушења и невоља са којом је црква пролазила остао је непоколебљиви стуб наше црке светосавске”, каже митрополит.

Према њеним речима, патријарх Иринеј је достојан учитеља патријарха Павла а то није било лако.

Митрополит је истакао да је патрихарх Иринеј и данас ту, у Храму Светог Саве, храму његове велике љубави и жртве, као и на Косову и Метохији, граду Призрену, Чачку и Острогу, Бањалуци, Америци, Канади, Аустралији, Европи и Москви.

Писмо руског патријаха: Завршетак уређења храма једно од главних достигнућа патријарха Иринеја

Митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев прочитао је писмо руског патријарха Кирила.

У писму се, између осталог, наводи да је у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске правосланве цркве изразио саучешће.

“Бог је цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха који је цео свој живот посветио њеној духовној бризи. Испуњен хришћанском љубављу за људе новопросветљени патријарх се не штедећи своју снагуувек трудио да буде поред своје пастве, радујући се са радоснима и тугујући са онима који тугују. И у последњи час свог земаљског живота је поделио страдања оних верника чији је живот прекинула страшна епидемија”, истиче се у писму.

Како се наводи у писму, последње и неостварена жеља новопрестављеног патријарха била је да освешта храм Светог Саве у Београду.

“Завршетак унутрашњег уређења овог храма ући ће у историју као једно од главних достигнућа његовог патријархслужења”, каже се у писму које је приочитао митрополит Иларион.

Старешина Саборне цркве: Свештенство, монаштво и верници су га поштовали и волели као родитеља

Старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петр Лукић рекао је да је бити човек тежња којом целог живота стремимно и да нас то стремљење приближава.

“Можемо данас рећи да се патријарх богат људским врлинама, а нарочито смирењем, који људе придобија за дијалог”, рекао је Лукић и додао да је благи осмех био плод његовог смирења.

Та благост га није напуштала, ретко га је ко памтио другачије, истакао је протојереј-ставрофор Лукић.

Ако је неком свештенику скренуо пажњу на понашање, то је чинио обазриво, рекао је Лукић.

Долазак патријарха Иринеја на трон после патријарха Павла, чије је поштовање било огромно у народу ,можда је и најавећи показатељ његове величне, рекао је он.

Благост је пратила одлучност и разборитост у сваком времену а поготову у ових десет година, где је сачувао добре односе са другима.

Лукић је подвукао да је све време био пример смирености, доброте и честитсти.

Према његовим речима, свештенство, монаштво и верници су га поштовало и волели као родитеља.

Додик: Имао је моћ да нас окупли и држи заједно

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је да окупљени испред одра Иринеја испуњавамо његову жељу да будемо “сабирани као народ” и поручио да је имао снагу и моћ да нас сабере и увек држи заједно.

Указујући да је био цењен у целом православном свету, Додик је истакао да је патријарх водио рачуна да, како је рекао, наша црква не буде “камен спотицања”, већ актер помирења.

Додао је да и Храм Светог Саве завршен његовом заслугом након једног века, али се он тиме није хвалио, јер је то био само једано од храмова у чијој градњи је учествовао.

“Његов одлазак долази у изузетно тешком тренутку за нашу Цркву, док се нисмо опоравили од одласка епископа Милутина и митрополита Амфилохија. Године ће проћи док се такав губитак надомести”, рекао је Додик.

Додао је и да је Српска црква научила на искушења и није јој било лако и изражио изразио наду да ће архијереји “управити кормила наше цркве у правом смеру”.

Како каже, Република Српска у последњих 11 година није плакала ни веселила се без патријарха Ирнеј.

“Патријарх је имао љубав за све нас и радо је долазио у Републику Српску. Код нас није био гост, био је пастир свих нас. Брисао је све границе и то је снага насе цркве”, рекао је Додик и додао да је био необично обичан и скороман човек.

Према његовим речима, успевао је да из многих изазова излази као победник.

“Он је све радио без много буке”, рекао је Додик.

Како је рекао, патријарх Иринеј је био његов пријатељ – не само гост Републике Српске, него и његовог дома, те да је ово за њега и велики лични губитак.

“Живео тихо, радио тихо, тако и отишао. Нека му Бог подари рајско насеље. Земља је добила новог молитвеника коме се сигурно радује”, поручио је Додик.

Вучић: Остаће Србија верна твом путу и делима

Председник Србије Александар Вучић рекао је, говорећи над одром патријарха Иринеја, да се једно време завршило, само овоземаљско време патријарха љубави, време разума, време онога који је толико одговарао речима из Павлове посланице, “јер такав нам поглавар требаше”.

“Његова светост патријарх срсоки Иринеј склопио је очи онако како је и живео, у миру са собом, богом, црквом и људима”, казао је Вучић.

Председник је навео да је живот патријарха Иринеја имао јасне циљеве, бога, љубав и Србију и целокупан српски народ.

“И његов бог је био бог разума, који прашта, разуме и воли. Онај који нас учи и који нас чува. Добро је знао да су нада и вера немогуће без љубави. А његова Србија је била она коју је сам стварао, која разуме, која побеђује радом, која нема потребу да мрзи. Храм који је градио и завршио је храм те и такве Србије. Веровао је да величина храма није у његовој димензијама и велелепном мозаику већ у јединству на које позива. На много начина и он је био овај наш храм. Пред њим није било зађевица и мржње. Да верујемо у српство и заједништво како је и он веровао. Патријарх Иринеј је склопио очи са једном жељом за све нас, да његов храм никада не порушимо. Да останемо оно што је стварао, да волимо и радимо заједно окупљени у храму љубави и мира. Обавеза је велика то за нас. И много храмова смо порушили пре него што нас је убедио да сачувамо овај. Хоћемо ли знати без њега и без његове благе руке и мирне речи да останемо једно у храму”, казао је Вучић.

Када се одвали громада од стене остане празнина коју ни векови не могу попунити.

“Памте се по овоземаљским траговима које су оставили, по раскошности. Патријар Иринеј оставио је дело вредно дивљења. Он је саградио овај храм. Знам колико је енергије и љубави уложио у то. Спреман сам да кажем да њега није било градили бисмо овај храм већ деценијама. Он је рекао да је овај храм нова Света Софија. Волео је Русију, патријарха Кирила, председнику Путину био бескрајно захвалан. Али, није био никада ни против когга са Запада. Био је убеђен да можемо са њима да градимо мир”, истакао је Вучић.

Он је био заслужан за културу сећања.

“Данас захваљујући њему говоримо више него икад о јунацима са кошара. Шест година има како са његовим благословом обележавамо НАТО агресију, не плашећи се да кажемо истину било коме у свету”, навео је председник.

Обновио је дух јединства српског народа.

“Србију и Срспку није одвајао једну од друге. Захваљујући њему није било зађевица. Чували смо и бринули једни о другима као никад у историји”, навео је Вучић.

Ипак, највећа брига му је била Косово и Метохија. И ту је поступао хладне главе, тражећи начине да барем не признамо независност КиМ.

“Иринеј је био велики патријарх. Помирио је цркву у Америци. Успоставио је дијалог са ватиканом и убедио папу Фрању да Степинац није светац. Завршио је храм Светог Саве. Он има са чим да изађе пред Светог Саву и Светог кнеза Лазара”, рекао је председник

“Хвала Вам Ваша светости, оче наш, на свакој речи којој си нас подучио. Остаће Србија на таквом путу, верна твом делу, твом храму, окупљена око твојих циљева”, рекао је Вучић.

Потом је уследила припрема ковчега за пренос у крипту.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here