Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Косјерићу потписивању Уговора о конверзији Градске топлане са мазута на гас и Уговора о пошумљавању, који ће допринети томе да се загађеност ваздуха у тој општини смањи за 70 одсто.

Брнабић је након потписивања ових уговора, чија вредност износи 50 милиона динара, поновила да је заштита животне средине један од приоритета Владе Србије.

Она је, указавши на то да је Косјерић један од најзагађенијих градова у Србији, најавила да ће држава, поред гасификације и пошумљавања, субвенционисати и прелазак индивидуалних ложишта са угља и дрва на пелет.

Премијерка је навела да је на састанку са општинским руководством било речи и о међуопштинској сарадњи са Градом Ужицем на пречишћавању отпадних вода, напоменувши да је реч о још једном великом проблему који се мора решити у наредном периоду.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, која је потписала уговоре са председником Општине Жарком Ђокићем, истакла је да је ово почетак решавања вишедеценијског проблема аерозагађења у овом граду.

Вујовић је прецизирала да је предвиђено пошумљавање са 500 нових садница у Косјерићу и да ће, када се Градска топлана пребаци на гас, на њу бити прикључене и котларнице школа, спортских дворана и дома здравља.

Према њеним речима, то ће за 70 одсто смањити загађеност ваздуха, при чему ће бити десет пута мање угљен-диоксида и сумпор-диоксида у ваздуху.

Ђокић је изразио захвалност Влади и Министарству заштите животне средине на помоћи, истакавши да је уверен да ће становници Косјерића наредне зиме удисати чистији ваздух.

Током посете Косјерићу, Брнабић је заједно са министарком привреде Анђелком Атанасковић обишла и предузеће ИТН, које је купило „Будимку“ из Пожеге.

Разговарали смо о томе шта додатно можемо да урадимо да бисмо помогли у проширењу капацитета и опреме како би се ојачала конкурентност ове фирме која је оживела „Будимку“ и запослила 90 радника, пренела је председница Владе.

Она је нагласила да је Влада опредељена за подршку локалној привреди, а да се у Косјерићу, где је незапосленост нешто изнад пет одсто, мора ићи у нови ниво развоја и задржавање младих људи тамо где су рођени.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here