Mesto za reklamu

На јучерашњим изборима за чланове националних савета националних мањина 18 националних мањина бирало је своје представнике у националним саветима непосредно, док су представници хрватске, црногорске, руске и македонске националне мањине своје представнике бирали путем електорских скупштина у Београду.

05.11.2018.

У Републичку изборну комисију (РИК) до сада није пристигао ниједан приговор на регуларност избора за савете националних мањина, саопштио је данас РИК, указујући да у РИК још пристижу записници са бирачких места у Србији, а комисија ће објавити прелиминарне резултате сутра, након обраде записника.

Рок за утврђивање и објављивање извештаја са укупним резултатима избора је 96 часова од затварања биралишта, односно, 8. новембар у 20 часова.

На јучерашњим изборима, на које је изашло пола милиона грађана, што је више него на претходним, за чланове националних савета националних мањина 18 националних мањина бирало је своје представнике у националним саветима непосредно, док су представници хрватске, црногорске, руске и македонске националне мањине своје представнике бирали путем електорских скупштина.

На непосредним изборима чланове националних савета бирали су представници албанске, ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, немачке, пољске, ромске, румунске, русинске, словачке, словеначке, украјинске и чешке националне мањине.

Гласање је одржано на 926 бирачких места, на којима је могло да гласа 467.545 бирача, уписаних у посебне бирачке спискове, док је било проглашено укупно 58 изборних листа.

Заштник грађана Зоран Пашалић изјавио је да је важно што је излазност на јучершњим изборима била већа него пре четири године, што говори о раду савета и поверењу у националне савете

Рад органа за спровођење избора пратили су страни посматрачи, Мисија ОЕБС и Делегација Европске Уније у Србији, амбасаде Велике Британије, Хрватске, САД, Словачке, Турске, Немачке и Украјине, као и домаћи посматрачи, али и представници предлагача изборних листа који су надгледали рад бирачких одбора и Републичке изборне комисије.

Без промена у руководствима Савета Буњеваца и Мађара

Најбројније мањинске заједнице у Суботици – мађарска, буњевачка и хрватска добиће стара-нова руководства, јер су листе које су предводили досадашњи руководиоци националних савета добили убедљиву већину

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да је веома задовољан резултатима избора за Национални савет мађарске националне мањине.

Демократски савез Хрвата у Војводини веома је задовољан резултатима избора за нови сазив Хрватског националног већа у Србији.

На јучерашњој електорској скупштини одржаној у Београду, листа “Хрвати заједно” добила је свих 29 мандата у националном савету Хрвата у Србији.

Представници победничке листе “Буњевци заједно” саопштили су да је на изборе изашло 27 одсто њихових сународника уписаних у посебан бирачки списак, што је шест до седам одсто мање него пре четири године, за шта криве несређен бирачки списак, а тврде и то да многи Буњевци нису добили позиве за гласање.

Највише гласова у Прешеву и Бујановцу освојила је Партија за демократско деловање, која ће, према прелиминарним подацима, имати пет чланова Националног савета.

Алтернатива за промене имаће четири, а место за своје чланове у Савету обезбедиле су и Демократска партија, Демократска партија Албанаца и Покрет за реформе, по подацима из изборних комисија две општине.

Актуелни председници општина Бујановац и Прешево Шаип Камбери и Шћиприм Арифи добили су највише гласова у својим срединама, али ниједна партија није обезбедила већину у Националном савету Албанаца, који има 15 чланова.

Према прелиминарним резултатима, навише гласова на изборима за Националне савете националналних мањина у Новом Пазару, освојила је листа “Самоопредељење” Сулејама Угљанина, па ће, према проценама, имати 14 места у будућем сазиву Бошњачког националног већа. Листа “Вакат је” Саита Качапора са којом, иначе, имају потписан коалициони споразум, добила је осам места, а “Матица Бошњака” Муамера Зукорлића, према незваничним подацима, имаће 13 већника.

Председник СДПС-а Расим Љајић рекао је да су резултати избора за Национални савет бошњачке националне заједнице реални и очекивани, иако је очекивао бољи резултат независне листе “Вакат је – Саит Качапор”.

Листа “Власи за Србију”, освојила је у општини Жагубица 98 одсто гласова бирача који су изашли на биралишта. У овој општини забележена је велика излазност – чак 83 одсто. Убедљиву победу је та листа остварила и у општинама Кучево и Петровац на Млави. Према незваничним резултатима, та листа ће од укупно 23 мандата у Националном савету влашке националне мањине имати 22.

,,Српска стварост“/РТС, Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here