Mesto za reklamu

20.11.2019.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима Српске 24. годишњицу од парафирања Дејтонског мировног споразума, дана којим Република Српска слави мир, слободу и равноправност свих народа.

„Дејтонски споразум је зауставио крвави рат и донео мир и до данас је најчвршћи темељ који штити уставну позицију Републике Српске и интересе српског народ у БиХ. У овако сложеним политичким околностима у БиХ, Република Српска своју будућност, стабилност и просперитет може да гради само на чврстом дејтонском темељу. Зато су највише институције Републике одлучне у одбрани Дејтонског мировног споразума, као темеља опстанка и даљег јачања Српске“, нагласио је Чубриловић у изјави за „Срну“.

Председник Народне скупштине истакао је да је за Републику Српску Дејтонски споразум трајна, правна и политичка категорија, што је недвосмислено потврђено недавно усвојеним закључцима парламента у вези са информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

„Јасно смо поручили да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и који крше Дејтонским споразум. Наставићемо одлучно да штитимо уставно начело, према којем је БиХ настала Дејтонским споразумом и према којем је састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта. Све што није у складу са овим начелом, доводи до рушења БиХ и угрожава мир и стабилност“, навео је председник Чубриловић.

Он је рекао да је потписивањем Дејтонског мировног споразума потврђен континуитет и међународно-правни субјективитет Републике Српске и да Република Српска неће дозволити никакву надоградњу „Дејтона“, нити било какву уставну реформу у БиХ, јер чврсто стоји иза тога да је Дејтонски споразум довољан оквир за равноправност и развој и Републике Српске и БиХ.

„Република Српска никада неће дозволити никакву насилну промену дејтонског уређења БиХ, упркос сталним нападима на дејтонску структуру која почива на најважнијим принципима — потпуном уважавању уставне позиције Републике Српске, њених надлежности и територије и равноправности сва три конститутивна и осталих народа у БиХ“, поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Сутра се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here