Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Пут до победе над коронавирусом је свакако вакцинација. До сада је у Србији дато укупно 4.955.746 доза вакцина против коронавируса. Онима који имају дилему да ли треба да се вакцинишу, РТС, уз помоћ стручњака, покушава да одговорима помогне да направе најбољи избор.  

Према најновијим подацима у Србији је дато укупно 4.955.746 доза вакцина против коронавируса. Укупан број грађана који су примили прву дозу вакцине и оних који су примили обе је 2.656.065. Обе дозе вакцине примила је 2.299.681 особа.

Готово трећина преминулих од ковида 19 боловала је од дијабетеса. Та болест све је распрострањенија и међу младима. Да ли треба да се вакцинишу?

“Порука је под један, успоставите добру контролу дијабетеса, потребно је више него икад а друго, вакцинишите се, зато што су управо особе са дијабетесом под великим ризиком, и за оболевање и за лош исход и ту доба живота не игра улогу, сви су под ризиком и млади и они који имају више година. Према томе вакцинишите се, јер је то велика подршка да избегнете ковид или да га лакше поднесете у диојабетесу”, саветује академик проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета у Београду и директор Клинике за ендокринологију.

Шта би могла да буде добра мотивација за младе, зато што још немамо довољно вакцинисаних ?

“Добра мотивација за младе је да могу да наставе свој нормалан живот и све оно што желе, оног тренутка наравно када у Србији будемо то укупно постигли, и да је то једини пут”, сматра  Лалић.

Да ли оболели од Алцхајмерове болести треба да се вакцинишу?

“Савет је да се сви вакцинишу, не постоји ни једна чврста контраиндикација за вакцинацију пацијената који имају неуродегенеративна оболења. Она трају доста дуго, до 30 година, то је стање које се развија, и ви не можете да зауставите живот, ви морате да вакцинишете те људе и да их одбраните од свега што је могуће, тако и за Aлцхајмерову болест.

Класична болест траје осам до десет година, ви не можете да кажете тај пацијент не може да се оперише, не може да се вакцинише, не може да узима ово, то је стање. Ово је егзистенцијално,ово је важно”, каже проф. др Елка Стефанова из Клинике за неурологију УКЦС.

Од псоријазе у Србији болује око 15.000 млађих од 18 година. Ево шта њима поручују стручњаци за вакцинацију.

Вакцине које су расположиве код нас не утичу на погоршање њихове основе болести а штите практично особу од ковид инфекције која као таква може да погорша њихове основне болести а да донесе и друге много теже последице.

“Пацијентима који добијају биолошку трерапију ми увек саветујемо да између две дозе, негде између две дозе терапије добију вакцину, и онда следећу исто између две дозе или мало одмакнуте терапије.

Исто саветујемо и код оних који добијају друге терапије, можда одговор код оних који добијају кортикостероиде неће бити највећи, али ће их свакако заштити од тешких форми болести”, саветује проф. др Милош Николић, директор Клинике за дерматовенерологију УКЦС.

Ако још нисте сигурни зашто је важно да се вакцинишу и млади и стари, послушајте одговор председника САНУ, академика, иначе и медицинског стручњака

“Ја сам се вакцинисао, ако бих уопште требао да шаљем неке поруке- не будите себични! Јер ви не штитите само себе, штитите и оне око вас који су вам најдражи, а без свести да малим пропустом можете њих да доведете у велику опасност.

Према томе да не причам много, ја сам се чињењем определио, и апелујем на све који су око нас да схвате да ми у овом тренутку немамо друге форме избора, оне су скучене, али су реалне, вакцинација је излаз у нормалан живот”, поручује академик проф. др Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here