Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У Србији је до сада дато 3.850.413 доза вакцина против коронавируса. Обе дозе примило је укупно 1.665.784 грађана. Стручњаци позивају на вакцинацију. Регулаторна тела у Европи, свету, и код нас – уз нова сазнања – препоручују и вакцинацију младих, као и трудница – преноси РТС.

Из дана у дан расте број вакцинисаних у Србији. До сада, највише грађана који су примили обе дозе имају Београд, Нови Сад, Ужице, Ниш, Прибој…

Вакцину можете да примите без заказивања, и у дому здравља, аутобусу, на сајму и на много других места, а доза има довољно.

“Све вакцине су добре, и јако је важно у кратком временском периоду спровести вакцинацију, није важно место, није важан град, али је важно да што пре у што већем броју дођемо до колективног имунитета”, наводи прим. др Верица Јовановић, вршилац дужности директорке Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”.

За старије од 16 година и труднице европска и светска регулатнорна тела до сада су одобрила једино “Фајзер-Бионтек” вакцину. Међутим има наговештаја да би она могла да добије европско одобрење за употребу и код деце од 12 година већ крајем месеца. Такву одлуку већ је донело америчко регулаторно тело.

“Ово је важан дан јер је вакцина ‘Фајзер-Бионтек’ против ковида одобрена за коришћење код адолесцената већ од 12. године. То је велики корак за нашу државу. Вакцинисање млађе популације води нас ближе ка повратку нормалности и окончању пандемије”, наводи др. Џенет Вудкок, из Федералне агенције за лекове.

И од наших стручњака апел да се и млади изнад 16 година, који су врло често и суперпреносиоци вируса иако немају симптоме, као и труднице, које нажалост такође ковид 19 не заобилази, да се вакцинишу.

“Ја бих хтела да кажем да је кроз време дошло и до промена одређених ставова када је у питању проширење циљних група за вакцинацију. Имамо званичну препоруку да све труднице када заврше са процесом органогенезе, у консултацији са гинекологом могу да се вакцинишу, нарочито оне које су у ризичним стањима, као што је дијабетес, који може да угрози трудноћу”, објашњава прим. др Верица Јовановић.

А зато што вирус не познаје границе, у организацији РТС-а и Министарства здравља Србије, у Институту за јавно здравље “Батут” почела је имунизација медијских радника из региона. Међу првима, на вакцинацију су се одазвале колеге Јавног сервиса Босне и Херцеговине, више од стотину њих.

“Само желим да сви останемо здрави, колико знам вакцијанција је неопходна од давнина, како за децу, тако и против пандемије”, наводи Марсела Билић, БХРТ.

Њен колега Самир Чулић наводи да би на вакцинацију у Сарајеву чекао још неколико месеци.

“Претпостављам кад бисмо чекали вакцинацију у Босни и Херцеговини, у Сарајеву конкренто, да би се начекали још сигурно неколико месеци јер количина коју тренутно имамо у Босни и Херцеговини није довољна да укључи и ове млађе групе становништва за сада”, додаје Чулић.

Едис Алић наводи да је вакцинација пут ка победи коронавируса и враћању нормалном животу.

Да се заштите од коронавируса, у Београд ће доћи и колеге из других јавних сервиса у окружењу – преноси РТС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here