Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Првог јануара председавање Европској унији, од Аустрије преузима суседна Румунија. Током румунског председавања Велика Британија ће напустити Унију, од 23. до 26. маја биће одржани избори за Европски парламент и биће формиран нови сазив Европске комисије.

Белгија је прва председавала Европској економској заједници 1958. године. Председавајући је одговоран за функционисање Европског савета, састављеног од шефова држава или влада држава чланица. Има овлашћење да дефинише свеукупну политику Уније и њене приоритете. Може да мења Уговором прописан законодавни поступак, као и начин одлучивања у Савету.

Државе чланице ротирају се сваких шест месеци. Улога председавајућег је да председава састанцима, одређује дневни ред, поставља програм рада и олакшава дијалог на састанцима Савета, али и током рада осталих институција.

Од Споразума из Лисабона 2009. године, три земље које чине тројку, бивши, садашњи и будући председавајући, током 18 месеци координирају рад и припремају заједничку агенду, одређујући теме и главна питања.

Осим тога, свака од три земље припрема свој детаљан шестомесечни програм. Од 1. јануара председавање преузима Румунија и са претходном Аустријом, и будућом Финском чини “тројку”.

Током румунског председавања, извесно је да ће Велика Британија напустити Унију, 29. марта. Биће одржани избори за Европски парламент од 23. до 26 маја и формираће се нови сазив Европске комисије.

За 9. мај најављен је самит Уније у румунском граду Сибиу, на коме би јасније могле да се виде стварне амбиције Уније у спровођењу реформи.

Министар спољних послова Румуније Теодор Малешкану рекао је током посете Србији да ће проширење Уније на Западни Балкан бити један од највећих приоритета румунског председавања.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here