Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Mинистар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић саопштио је да је данас потписан споразум којим руска страна преноси српској страни податке о процедурама и технологијама неопходним за производњу вакцине “Спутњик В” у Србији.

Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” потписао је Споразум о трансферу технологија са Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом “Генеријум”, којим се ово омогућава.

Поповић је истакао да су од овог тренутка за “Торлак” отворени подаци везани за производњу вакцине “Спутњик В”, коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију “Гамалеја”.

Реч је о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење, оценио је министар и најавио да ће на Институту “Торлак” током априла бити произведене три валидационе серије вакцине “Спутњик В”.

Према његовим речима, узорци из ових валидационих серија биће послати на контролу квалитета у Институт “Гамалеја” у Москви и након што тај институт потврди валидност узорака произведених у “Торлаку”, наш институт креће са производњом вакцине.

Очекујемо да се то догоди до 20. маја ове године, навео је Поповић и истакао да би Србија на тај начин постала прва земља у Европи која производи вакцину “Спутњик В”.

Министар је изразио захвалност руском председнику Владимиру Путину, Влади Руске Федерације, Руском фонду директних инвестиција, Институту “Гамалеја”, компанији “Генеријум” и Институту “Торлак”, који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против коронавируса на својој територији.

Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима, Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности, поручио је Поповић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here