Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Руска православна црква поздравља одлуку Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, изјавио је заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије протојереј Николај Балашов.

Протојереј Николај Балашов је оценио да је признање аутокефалности Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) радостан догађај и најавио да ће о њему на наредном састанку разговарати Свети синод Руске православне цркве.

“Радујемо се заједно са нашом браћом Србима и Македонцима. Дуго смо чекали овај догађај и сада је дошао час воље Божије. Верујем да ће Свети синод Руске православне цркве на следећем састанку дати одговарајући одговор на вест коју смо примили”, рекао је Балашов за Тас.

Патријарх српски Порфирије објавио је у уторак на заједничкој литургији у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија да је Свети сабор Српске православне цркве донео одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Рекао је и да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архипеископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-оргнизационе детаље и да ће након тога уследити црквено проглашење званичним актом.

Навео је да ће све помесне цркве бити обавештене и позване да и оне прихвате статус аутокефатлност МПЦ-ОА.

Претходно су 19. маја Српска и Македонска православна црква одржале прву заједничку службу после више од пола века у Храму Светог Саве у Београду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here