Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Руски специјалиста за посебно опасне инфекције, доктор медицинских наука Владислав Жемчугов рекао је да на пролеће не очекује нови талас вируса корона јер ће се до тада формирати довољан ниво имунитета међу становништвом.

„На пролеће неће бити таласа вируса корона, колективни имунитет ће бити у тој мери изграђен да вирус неће бити у стању да прође. Ко ће оболевати? Нови пацијенти. Зашто се Кинези толико плаше? Зато што је код њих мало људи преболовало корону, а народа је много. Ако тамо корона поново букне, онда је ‘отишло све доврага’“, рекао је Жемчугов.

Према његовим речима, на пролеће ће своју улогу одиграти и сунчано време, јер је ултраљубичасто зрачење погубно за вирус.

Имунолог је истакао да ће пад броја оболелих у Русији трајати још две седмице. Како је рекао, ниске температуре нису погодне за вирус и он се на улици практично не шири. Жемчугов је додао да на ситуацију неће утицати чак ни ширење „британског соја“ вируса корона.

Доктор биолошких наука, вирусолог Алексеј Аграновски је, са своје стране, рекао да је мала вероватноћа да хладно време може повећати или смањити брзину ширења вируса корона, јер се људи најчешће не заражавају на отвореном.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here