Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Руски МСП оцењује да су руско-српски односи достигли ниво истинског стратешког партнерства.

Москва истиче да подржава планове да се у Србији на Дан Победе организује велика поворка “Бесмртног пука”.

Истовремено у руском МСП-у очекују присуство председника Александра Вучића и српских јединица на паради у Москви на Дан победе 9. маја ове године.

Подсећа се да је 25. октобра 2019. године потписан Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, који ће дати нови подстицај јачању и диверсификацији трговинских и економских веза.

Констатује се и да је полагање цеви на српском делу транзитне линије гасовода “Турски ток” завршено. “Русија је дуги низ година остала поуздан снабдевач енергетским ресурсима за Србију и Балкан у целини. Енергетска сигурност региона биће осигурана”, наглашава руски МСП.

Каже се да су успостављене чврсте везе између руске и српске православне цркве.

“Признавање Украјинске православне цркве од стране Цариградске патријаршије наносе велику штету целом православном свету. Веома је важно да српски патријарх Иринеј и водећи хијерархији СПЦ-а непрестано подржавају руску цркву у вези са темом православља у Украјини”, наводи се у саопштењу.

Постизборни хаос у Пршитини, нема легитимног преговарача за дијалог са Београдом

“Што се тиче ситуације на Косову, констатује се да се постизборни хаос и борба за власт у Приштини се настављају и да не постоји легитимни субјект који би наставио дијалог са Београдом.

Руски МСП оцењује да с обзиром на радикалне ставове националиста који су победили на октобарским изборима, преговарачка клима се вероватно неће побољшати.

“Потенцијал ЕУ за посредовање у великој мери је обезвређен. Брисел већ дуже време није био у стању да утиче на Приштину и примора је на разуман конструктиван приступ у преговорима са Београдом. То се може видети на примеру још постојећих 100 одсто антисрпских дискриминаторних царина које су косовске власти увеле у новембру 2018. године”.

Подсећа се да је Приштина од априла 2013. саботирала испуњење обавеза преузетих од стране ЕУ успостављањем пуноправне Заједнице српских општина, обдарених значајним извршним овлашћењима да обезбеди интересе косовских Срба.

Москва сматра а да планови за стварање “косовске војске” које подржавају водеће земље НАТО-а представљају озбиљну претњу регионалној безбедности.

“То је грубо кршење одредби Резолуције 1244 Савета безбедности УН, која садржи захтев да се демилитаризирају све оружане групе косовских Албанаца”, додаје се у саопштењу.

Руски МСП у саопштењу каже да се нада да ће Специјални суд у Хагу за злочине Ослободилачке војске Косова започети прави посао у блиској будућности.

“Сви који су криви за тешка кривична дела (укључујући убиства ради вађења органа), које је својевремено открио специјални известилац Савета Европе Дик Марти, морају се суочити са правдом и бити кажњени одговарајућом казном – без обзира на њихов тренутни положај”.

Подсећа се да је руска позиција о Косову добро позната.

“Подржавамо постизање одрживог и обострано прихватљивог решења Београда и Приштине на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН-а. Оно се мора ускладити са међународним правом и добити сагласност СБ УН-а, јер се тиче међународног мира и безбедности”, закључује руско Министарство спољних послова.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here