Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Научници са Московског државног универзитета „Ломоносов“ су дали математичку прогнозу да ће „омикрон“ прећи у лакши облик 2023. године, саопштио је ректор Московског државног универзитета Виктор Садовничиј.

„Написао сам са академиком Аскаром Акајевичем чланак са прогнозом. Ми као математичари смо предвидели и мутације. Вирус је жив, он се бори за свој опстанак и трудиће се да се прилагоди. Са друге стране, њему је потребан човек како би живео и наћи ће се компромис. Наша је прогноза да ће компромис бити пронађен и да ће вирус прећи на неки дозвољен ниво, да ће прећи у неки лакши облик или да ће га бити у малим количинама. Надамо се да ће се то догодити почетком 2023. године“, рекао је ректор.

Према његовим речима, овај модел је Московски универзитет разрадио крајем 2021. године.

Директор Научно-истраживачког центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург сматра да нема никаквих предуслова да ће се пандемија завршити „омикроном“.

„Верујем да омикрон може све да зарази. Међутим, нажалост, не видим никакве научне претпоставке да се на томе пандемија може завршити. Она ће дуго трајати, све док већина популације на свету не стекне имунитет“, рекао Гинцбург за телевизију је „Росија 24“.

Према његовим речима, ако процес вакцинације у свету буде споро напредовао, онда ће људи морати да се више пута вакцинишу или да неколико пута прележе вирус, како би имали антитела која ће их штитити од нових мутације.

„Омикрон“ сој вируса корона (В.1.1.529) је откривен 2021. године на југу Африке. Према последњим подацима у Русији је 1.682 људи заражено овим сојем. Руководилац Роспотребнадзора Ана Попова је 11. јануара саопштила о 305 случаја „омикрона“ у Русији. За недељу дана је број оболелих у Русији порастао за више него пет пута.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here