Mesto za reklamu

10.08.2020.

У Београду је данас формирана Удружена опозиција Србије, коју чине странке доскорашњег Савеза за Србију, осим покрета Двери, као и још неколико удружења и синдиката, који су са Савезом сарађивали и раније.

Циљ “Удружене” је, према речима Јанка Веселиновића, исти – смена власти, свим расположивим средствима ненасилне политичке борбе, која, каже, укључује и све облике грађанске непослушности.

“Удружена опозиција Србије је спремна да сарађује са свима којима је истински циљ да се промени систем, а не да ми дођемо на та места где седе неки други”, рекао је председник ССП Драган Ђилас.

Упитан да ли ће Удружена опозиција Србије заједно наступати на предстојећим изборима и да ли ће имати заједничког кандидата, Ђилас је одговорио да није реално да се већ сада говори о изборима 2022. године.

Удружену опозицију чине Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, Народна странка Вука Јеремића, Демократска странка Зорана Лутовца, као и Грађанска платформа, Демократска заједница војвођанских Мађара, Државотворни покрет Србије, Народни покрет Срба са КиМ, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Удружени синдикати Србије Слога, Шумадијска регија и Ђорђе Вукадиновић.

Удружена опозиција Србије, истичу,  биће отворена за сарадњу и са другим странкама и покретима који су спремни да се доследно боре за поштовање Устава и владавину права, а против ауторитарног режима заснованог на самовољи једног човека.

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас је рекао да ниједна организација сама није довољно јака да зада јак ударац режиму, имајући у виду да су против њих, како каже, “телевизије са националном фреквенцијом, све новине сем једне, криминалци, те сви грађански и национални екстремисти, јер за једне, како кажу, нису довољно грађански, а за друге национално оријентисани”.

Иако се Српски покрет Двери определио да не приступи Удруженој опозицији Србије, изражена је обострана спремност за сарадњу у борби за слободне медије, регуларне изборне услове и обнављање демократије у Србији.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поздравља формирање Удружене опозиције Србије и спреман је на партнерску сарадњу о кључним питањима, али истиче да нису желели да буду део тог политичког савеза јер, како каже, нема јасан програм.

“Двери су биле један од оснивача Савеза за Србију са озбиљним програмом у 30 тачака и не желимо да будемо део новог опозиционог савеза без јасног програма”, рекао је Обрадовић за Танјуг, упитан зашто Двери нема у њему.

Према његовим речима, Двери ће, с обзиром да СзС од данас више не постоји, наставити самостално деловање, а представиће програм и нове људе који никада нису били на власти, а то је, како наводи Обрадовић, нешто по чему се разликују и од садашње и од бивше власти.

Наредних дана јавности ће бити представљени најављене наредне активности Удружене опозиције Србије.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here