Mesto za reklamu
  1. 15. 2021.

Спољни саветници америчке Управе за храну и лекове (ФДА) у данас су једногласно одлучили да препоруче регулаторима да дозволе другу дозу вакцине против Ковида 19 компаније Џонсон и Џонсон (Ј&Ј) да би се боље заштитили Американци који су примили ту вакцину која се даје у једној дози – потврдио нам је Др Ненад Јанићијевић,  угледни лекар, српског порекла из Питсбурга, САД.

Саветодавна комисија ФДА за вакцине и сличне биолошке производе подржала је “бустер” дозу за све старије од 18 година, најмање два месеца након што су примили прву дозу.

ФДА нема обавезу да следи савет комисије, али га најчешће прихвати.

Након што су саслушали презентације научника компаније Ј&Ј и Управе за храну и лекове, многи чланови саветодавне комисије поставили су питање да ли би вакцина Ј&Ј заправо требало да се свима даје у две дозе, уместо једне. Указали су на нижи ниво стварања антитела која неутралишу вирус код ове вакцине, у односу на вакцине компанија Модерна и Фајзер, које примењују технологију гласничке РНК (мРНК).

Научници кажу да нема довољно доказа да је потребно три дозе Модерне

“Постоји императив за јавно здравље. Код ове групе видимо укупно нижу ефикасност у односу на оно што смо видели код мРНК вакцине, и потребно је хитно нешто предузети”, изјавио је Арнолд Монто, епидемиолог Школе јавног здравља на Универзитету Мичиген који је председавао састанком.

Научници компаније Џонсон и Џонсон кажу да је њихова вакцина трајнија од оних са мРНК.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here