Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

У Њујорку је одржана седница Савета безбедности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове. На седници су извештај поднели председник суда Кармело Ађијус и главни тужилац Серж Брамерц. У дебати о извештају учествовали су представници земаља чланица Савета безбедности, а потом се учесницима обратио и председник Србије Александар Вучић и представници БИХ, Хрватске и Руанде – пренео је Танјуг.

Седницом је председавао представник Естоније која је у овом месецу земља која председава СБ УН.

Велика Британија: Подржавамо рад Механизма, Младић служи казну у Великој Британији

Представник Велике Бритање на седници СБ УН изјавио је вечерас да ће бивши командант војске РС Ратко Младић бити пребачен на служење казне у ту земљу и да на тај начин дају подршку Механизму.

“Настављамо да подржвамо рад Механизма. Подржавамо рад и надамо се напретку да преостали оптужени дођу пред лице правде”, рекао је он.

Позвао је Србију да испоручи Петра Јојића и Вјерицу Радету у Хаг, а Механизам да пронађе бегунце.

Представник САД: Пресуда Младићу историјски дан

Представник САД на седници Савета безбедности Уједињених нација рекао је да је “данас историјски дан, након што је Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора”.

“Присећамо се са великим ужасом јула 1995. када су Младић и његови људи утерали 25.000 људе у аутобусе, старе људе, жене, децу, а потом су цивили убијени. Задовољни смо радом Међународног резидуалног механизма који је скупљало доказе. Поздрављамо предстојећу пресуду Станишићу и Симатовићу. Истовремено, разочарани смо јако, јер Србија није ухапсила два појединца (функционере СРС Вјерицу Радету и Петра Јојића) који су оптужени за непоштовање суда”, казао је амерички представник.

Он је додао да су “то обавезе Србије приликом приступања Европској унији”.

“Неиспуњавање ове обавезе Србије слаби механизме суда. Позивамо да се испуни налог за хапшење без одлагања. Случајеви непоштовања суда су критичан део механизма суда”, оценио је амерички представник.

Француска представница на СБ УН је рекла да та земља даје пуну подршку “механизму суда и његовом дејству”.

“Пресуда Младићу је кључни корак за правду и помирење на Балкану”, рекла је францускла представница.

Русија: Од почетка једна страна је оптужена

Представник Русије на седници СБ УН изјавио је вечерас да Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу није институција помирења у разноликој заједници, јер пресуде нису биле фер и јер је једна страна оптужена за све, а сви други злочини других страна су заташкани.

Он је казао да се то сада понавља и да се Механизам до сада понашао као оруђе освете, а не правде.

“Да ли је ико позван на одговорност због масовних бомбардовања цивилних мета, укључујући и град Београд и друге велике градове, за убиство и рањавање хиљада цивила, укључујући и новинаре београдске телевизије и кинеске амбасаде”, упитао је током свог обраћања представник Русије у Савету безбедности.

Истовремено, он је упитао и због чега је Међународни трибунал “остао слеп и глув за одређене злочине” и “зашто је окренуо главу пред очигледним злочинима косовских Албанаца и њихове случајеве решава специјални суд на Косову”.

Како је рекао, председник суда Кармело Ађијус је подржао пребацивање Караџића у Велику Британију, иако је то урађено упркос противљењу Караџића и адвоката, јер су тамо животи Срба угрожени.

Алкалај: Пресудом Младићу затворено најгоре поглавље у историји

Амбасадор и стални представник БиХ при Уједињеним нацијама у Њујорку Свен Алкалај изјавио је вечерас на седници СБ УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу да је данашњим изрицањем пресуде Ратку Младићу затворено једно од најгорих поглавља у људској историји.Он је казао да је тиме Младић коначно осуђен за геноцид и друге ратне злочине.

“И даље постоје они који величају те злочине иако су они осуђени. Данашња пресуда илуструје да напори за ревидирањем историје неће успети. Умреће у срамоти. Правда је победила и зато је БИХ захвална Механизму”, рекао је он.

Према његовим речима некажњивост не сме бити недозвољена и истакао још два специфична случаја – суђење генералу Ђукићу и процес против Јовице Станишића и Франка Стаматовића за који је рекао да се радује јер се ближи крају.

Хрватска: Србија не сарађује, не улаже напоре у потрагу несталих

Хрватска поздравља коначну пресуду Ратку Младићу и потврђивање доживотне робије, рекао је вечерас на седници СБ УН представник те земље наводећи да је за злочине које је починио пресуда прикладна и да је донела олакшање породицама жртава у БиХ.

Представник Хрватске је такође рекао да је Младић “злогласни ратни пут” почео у Хрватској 1991. године и навео да стотине жртава из те земље нису дочекале пресуду, као и да нису биле укључене у оптужницу.

Представник Хрватске осврнуо се на речи председника Србије Александра Вучића да нико током сукоба није био анђео, наводећи да је јасно ко је био ђаво, и да нас је смрт Слободана Милошевића “лишила пресуде која би дала оквир свих појединачних злочина почињених током сукоба у Хрватској, БиХ и на Косову”.

Оценио је да ни данашња пресуда Младићу, кога је назвао најбруталнијим крвником Милошевића, не може да попуни ту празнину, али да доноси правду неким жртвама.

Он је рекао и да Хрватска подржава завршетак случајева против Јовице Станишића и Франка Симатовића и изразио уверење да ће пресуда бити изречена до краја месеца и да ће тужилаштво имати доказе да су они одговорни за злочине у оружаним сукобима у Хрватској и БиХ.

“Пошто се случај Милошевића није завршио пресудом важно је да се ови случајеви заврше пресудом за злочине у Хрватској и БиХ”, рекао је представник Хрватске.

Он је изразио забринутост Хрватске јер Србија не сарађује у довољној мери са Механизмом, и није ухапсила Петра Јојића и Вјерицу Радету.

Рекао је и да Хрватска чека да Србија одговори поводом финализације билатералног споразума о процесуирању ратних злочина, као и поводом несталих особа, наводећи да потрага за 1864 грађанина Хрватске и даље траје.

Представник Хрватске изнео је тврдњу да Србија не улаже довољне напоре у проналажењу жртава несталих за време рата иако је то питање покретано сваки пут.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here