Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Савет за националну безбедност Беле куће и Стејт департмент рекли су да “позивају на смиреност” као одговор на насиље над српским цивилима на Косову, преноси сајт “Тхе Павловиц тодаy”.

У среду ујутру, насиље над српским цивилима избило је на северу Косова, где живи српска мањина.

Неколико дана пре локалних избора, косовске специјалне полицијске снаге отвориле су ватру на српске цивиле који су сви били ненаоружани, рекао је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Драматичан снимак Срба у северној Митровици који беже од сузавца који је испалила косовска полиција преплавио је националне ТВ мреже.

Док Аљбин Курти и косовски званичници тврде да је до насиља дошло услед рације „усмерене на кријумчаре робе српског порекла“, амбасадор Ђурић је рекао за “Тхе Павловиц тодаy” да Курти обмањује јавност и међународну заједницу како би повећао своје изборне шансе на гласачким кутијама .

“Цивили у Звечану нападнути су јутрос (јуче) када су специјалне снаге такозване косовске полиције отвориле ватру на ненаоружане демонстранте”, рекао је Ђурић у вези са забрињавајуц́ом ситуацијом уочи локалних избора на северу Косова.

У разговору за “Тхе Павловиц тодаy”, амбасадор Ђурић је позвао међународну заједницу да одговори на насиље над српским цивилима на Косову.

„КФОР/НАТО треба да реагује како би спречио даље насиље“, рекао је Ђурић.

„Под лажним изговором да одговарају на оптужбе за кријумчарење, косовске специјалне снаге, наоружане јуришним пушкама, упале су у српске апотеке и заплениле лекове“, додао је Ђуриц́ и објаснио да је најновије насиље над Србима „још један од очајничких покушаја Куртија снаге да демонстрирају „моц́“ уочи локалних избора у недељу. ”

Према речима српског амбасадора у САД, „пуцано је и на трогодишњу бебу, на десетине мирних српских цивила рањених у акцији неупоредиве бруталности“.

У Вашингтону, Савет за националну безбедност Беле куће рекао је за “Тхе Павловиц тодаy” да „Сједињене Државе позивају на смиреност као одговор на данашње догађаје на Косову“.

Портпарол Савет за националну безбедност Беле куц́е дао је уверавања да ц́е Сједињене Државе “наставити радити са партнерима из ЕУ и НАТО како би помогле свим странама у одржавању напретка у нормализацији односа и смањењу тензија”.

На брифингу за штампу у Белој кући у среду, Ксенија Павловић Мекатир наводи да је замолила портпаролку Беле куће Џен Псаки да прокоментарише став председника Бајдена о насиљу над српским цивилима на Косову.

Иако Псаки није одговорила одмах, прес служба Беле куће уверила је да су Савет за националну безбедност и председник Бајден свесни шта се дешава.

Портпарол Стејт департмента поновио је Савет за националну безбедност Беле куће рекавши за “Тхе Павловиц тодаy” да „Сједињене Државе позивају на смиреност у одговору на данашње догађаје на Косову.

“Наставиц́емо да радимо са партнерима из ЕУ и НАТО како бисмо помогли свим странама да одрже напредак у нормализацији односа и смањењу тензија”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here