Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Савет за људска права Уједињених нација данас је, након жустре дебате у Женеви, усвојио резолуцију, којом се тражи брза и већа контрола наводних кршења људских права у Белорусији.

Резолуција, коју је подржала Европска унија, добила је 23 гласа за, две земље су биле против, док су представници 22 земље били уздржани, рекла је председница савета Елизабет Тиши-Фишлбергер.

У резолуцији се висока комесарка УН за људска права Мишел Башеле позива да размотри ситуацију у Белорусији и поднесе извештај до краја године.

У документу, који је представила Немачка, изражава се забринутост због наводних мучења, “произвољног лишавања живота” и сексуално и родно заснованог насиља, које се повезује с председничким изборима у Белорусији 9. августа.

Такође се говори о наводном застрашивању, узнемиравању и задржавању у притвору противника владе председника Александра Лукашенка, пре и након избора.

Русија, која нема право гласа као посматрач, уложила је 17 амандмана на резолуцију, али су сви одбачени, преноси Ројтерс.

Гласање је одржано након драматичне “хитне расправе” током које су Белорусија и земље које је подржавају, попут Кине, Русије и Венецуеле, покушале да ућуткају говорнике попут кандидаткиње опозиције на председничким изборима у Белорусији Светлане Тихановске, тврди АП.

Ове четири земље тврдиле су да се крше процедурална правила тиме што се дозвољава Тихановској и другима да се обрате.

Тиши-Фишлбергерова, амбасадорка Аустрије у Женеви, дозволила је говорницима да се обрате и осудила низ наводних кршења права у Белорусији.

Тихановска је, обраћајући се преко видео снимка, рекла да се мирни учесници протеста “намерно туку и силују” у Белорусији, док су неки “пронађени мртви”.

Након тога, амбасадор Белорусије Јуриј Амбразевич рекао је да би само националним изасланицима требало дозволити да говоре и затражио да се заустави “интервенција Светлане Тихановске”.

Председница Савета је одбила његову жалбу и дозволила Тихановској да заврши своју изјаву.

Амбразевич је на то узвратио окрививши масовне медије и друштвене мреже за приказивање “једностране слике реалности, коју представљају губитници на изборима”.

Он је негирао, како је навео, неосноване оптужбе о сексуалном насиљу против демонстраната.

Амбразевич је нагласио да не постоје потврде тврдњи да се нестанак људи повезује са протестима и истакао да није било задржавања у притвору из политичких разлога. Он је додао да су појединици одведени у притвор у складу са правним процедурама.

Током дебате, неколико представника земаља ЕУ подржало је говорнике и осудило наводна кршења права у Белорусији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here