Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Александар Вучић са лидерима из региона учествује на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Бриселу. Уочи почетка састанка лидера ЕУ и шест партнера са Западног Балкана,преносимо активности учесника скупа који ускоро почиње, након чега су предвиђене конференције за медије.

Мишел: Западни Балкан је приоритет ЕУ

Председник Европског савета Шарл Мишел истакао је пред Самит ЕУ да се Унија налази пред одлучујућим тренутком, геополитички важним, пошто ће бити донете одлуке у корист стабилности и просперитета.

Изразио је уверење да ће на Самиту ЕУ бити донета одлука о статусу кандидата за Украјину и Молдавију, као и јасна европска перспектива за те две земље и Грузију.

“Имамо важан састанак са лидерима Западног Балкана, и постоји жеља да унесемо нову енергију у наш процес. Имамо тренутно проблем у Бугарској и покушавамо да ставимо предлоге на сто да би били у могућности да што пре отпочнемо приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом. То нам је сада главни приоритет и учинићемо све да у томе напредујемо”, рекао је Мишел новинарима.

Рекао је и да су сви напори које је БиХ предузела на путу у ЕУ имали позитивне ефекте на смањење тензија и да ће ЕУ учинити све да институције те земље буду функционалне.

“Овај самит је од геополитичког значаја, јер ћемо донети одлуке у корист стабилности и просперитета. Западни Балкан је приоритет за нас и ангажоваћемо се да унесемо нову енергију у процес интеграције”, нагласио је Мишел.

Председница Европског парламента Роберта Мецола изјавила је да је процес проширења Европске уније важан и да га треба посматрати као начин да ЕУ успостави своју геополитичку безбедносну ситуацију како би се, каже, спречио малигни утицај трећих земаља које имају другачије интересе.

Борељ: Консензус проблем, добро што има напретка у дијалогу

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је незадовољство што у Бугарској нема напретка у вези са отварањем приступних преговора Северне Македоније и Албаније и поручио да то показује да консензус није добро решење за доношење одлука у ЕУ.

“Овај случај показује још једном да је проблем консензус у доношењу одлука. Не можемо наставити пошто једна земља блокира. Данас није добар дан, јер је требало да покренемо приступни процес за две земље, али то не можемо, јер једна држава блокира цео процес. Морамо размотрити наше методе рада”, подвукао је Борељ.

Борељ је указао да, међутим, има једну лепу вест, а то је напредак у дијалогу Београда и Приштине у вези са енергетиком.

“То је веома важан корак напред, и наставићемо да радимо даље. Могуће је да ћемо до краја месеца имати састанак на највишем нивоу”, рекао је он.

Истакао је да ЕУ мора да уради све како би Западни Балкан био део њеног света.

То ће се, како каже, учинити позивима да земље региона учествују на састанцима шефова дипломатија ЕУ и на другим скуповима.

“Морамо да наставимо да не дозволимо да се европски пламен угаси на Западном Балкану”, поручио је Борељ.

Вархељи: Тренутак је за одговорне одлуке, Западни Балкан да буде део ЕУ

Високи комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи поручио је, уочи самита ЕУ–Западни Балкан, да је сада тренутак за доношење одговорних одлука и истакао да Западни Балкан треба да буде део ЕУ.

“ЕУ озбиљно схвата све бугарске бриге и оне су сада део преговарачког процеса. Сада је моменат за одговорне одлуке. Западни Балкан треба да буде део Европске уније. Заједно ћемо бити јачи”, навео је Вархељи на Твитеру.

Позвао је бугарски парламент да стави на гласање предлог о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

“Опозициони ГЕРБ Бојка Борисова већ је показао лидерство истичући такав предлог. Сви треба да ураде исто. ЕУ мора да се покрене”, поручио је Вархељи.

Шолц поручује да Западни Балкан мора да има реалну могућност да уђе у ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је у Бриселу да Западни Балкан мора да има реалну могућност да уђе у Европску унију.

“Земље Западног Балкана морају да имају реалну могућност да уђу у ЕУ након што су много година напорно радиле на томе да испуне услове за улазак у Унију”, рекао је Шолц.

Истакао је да грађани Западног Балкана 20 година чекају на могућност да постану део Европске уније.

“Од највеће је важности да ово постане веродостојно обећање – да напори ових земаља морају на крају водити њиховом пријему”, рекао је Шолц додајући да ће Немачка радити на том циљу.

Премијерка Естоније Каја Калас рекла је да је важно дати Западном Балкану наду на европском путу.

Калас је се нада решењу северномакедонског питања, и подвукла да је кључно да Западни Балкан буде део европске породице.

Почео састанак лидера ЕУ и Западног Балкана

Лидери ЕУ и Западног Балкана почели су око 10 часова састанак у Бриселу на коме се разговара о начинима за јачање интеграције региона у ЕУ.

Састанку присуствују лидери свих шест западнобалканских партнера, а Србију представља председник Александар Вучић.

„Српска стварност“ / Фото EPA-EFE/JOHN THYS): Урсула фон дер Лајен, Александар Вучић, Шарл Мишел и Емануел Макрон /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here