Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Александар Вучић изјавио је после  завршетка Самита о “малом шенгену” у Тирани, да су на састанку донете важне одлуке за унапређење трговинске размене три земље, које ће бити потписане у Подгорици или Београду, у зависности од договора. Домаћин – албански премијер Еди Рама истакао је да су се састали како би изградили мост између прошлости, која дели земље у региону, и будућности, која их уједињује. Трећи дан заредом у Тирани протести против Самита и Вучића.

Одлуке за унапређење трговине су од огромног значаја за цео регион, подвукао је Александар Вучић на заједничкој конференцији за штампу након састанка у Тирани са премијером Албаније Едијем Рамом, председником Владе Северне Македоније Зораном Заевом и црногорским председником Милом Ђукановићем.

Председник је најавио да ће, поред тога што ветеринарске и фитосанитарне инспекције на граници Србије и Северне Макеодније раде 24 сата, и царински тимови имати састанак у наредном периоду, да би се олакшало царињење и смањило чекање на граници.

У том смислу, додао је да ће се повећати број трака и вага на граничним прелазима, како би камиони неупоредиво брже пролазили – шест или седам уместо 23 сата.

Вучић је навео да би требало да се имплементира договор о тзв. повлашћеним операторима, што ће Србија и Албанија потписани билатерално на следећем састанку, а то подразумева да одређене компаније, које су већ препознатљиве, могу лакше да прелазе границу.

“Прелаз Прешево–Табановце пређе 320.000 камиона годишње. Онда видите колика је то корист за све”, рекао је председник Србије.

Поновио је да је од великог значаја формирати што јединственије тржиште рада, што ће значити убедљиво веће привлачење инвестиција.

То, каже, значи да ће радници из Србије, који желе да раде у Албанији или Северној Македонији, имати могућност да се евидентирају и да имају трајну радну дозволу у обе земље, што ће важити и обрнуто.

“Нећу ником да се правдам јер радимо најбољу ствар за грађане”

Председник је одговарајући на питања новинара поручио да земље у региону, које су појединачно мале, неће моћи да опстану ако не буду сарађивале, пре свега економски, и да је то на корист свих грађана, и да не види разлог да се због такве иницијативе бране од оних који би да све врате у прошлост.

“Ја сам се малопре љутио на нашег пријатеља Едија Раму, јер све време као да се брани. Од чега се бранимо? Што радимо најбољу ствар за наше земље и народе? Од оних који би да нас врате у 18. или 19 век, од оних који би да се бијемо поново… А ми само хоћемо да живимо и радимо једни поред других и имамо нормалну будућност, да размишљамо како ћемо једни другима да помогнемо”, истакао је Вучић.

Осврнуо се и на синоћни донаторски концерт у Тирани и навео да му је било и тужно и дивно, јер је упознао албанску културу више него што ју је познавао раније.

Вучић је у разговору са српским новинарима изјавио да је Црна Гора добродошла у иницијативу “мали шенген” уколико жели да учествује, а да ће Србија, Северна Македонија и Албанија свакако наставити свој пут.

“Затражили смо помоћ међународних финансијских институција”

Истакао је да су земље учеснице иницијативе затражиле на данашњем самиту подршку и помоћ од међународних финансијских институција за нову агенду раста.

“Тражили смо и подршку пројектима као што је пројекат за басен доње Дрине који се тиче Србије, БиХ и Црне Горе, али и за нове пројекте ЕБРД-а и ЕИБ-а”, навео је председник.

Најавио је да ће бити драмтично смањени трошкове за привреднике пошто ће бити убрзан проток робе и капитала.

“Верујем да ћемо за месец дана само са личном картом моћи да путујемо у Албанију и обрнуто”, додао је Вучић.

Рама: Ветрови прошлости овде не могу да дувају

Албански премијер Еди Рама поручио је по завршетку самита “малог шенгена” у Тирани да ветрови прошлости ту не могу да дувају.

Навео је да је на самиту заједно са Европском комисијом и Светском банком договорено да се изради нацрт, односно Мапа развоја која треба да буде представљена јавности на следећем састанку.

“Имаћемо табелу наших достигнућа на сваких шест месеци. Такође, могли бисмо да направимо пресек стања тога што се урадило”, рекао је Рама одговарајући на питање новинара када ће грађани региона имати опипљиве доказе свега што је договорено.

Рама каже да може да чује доста теорија завере и бесмислица да иницијатива нема утицај на све земље већ само на Србију и да је баш супротно, пошто ће свака земља која је укључена у тај процес имати користи.

Како је рекао, Европска комисија је спремна да намени 1,2 милијарде евра следеће године земљама у региону за имплементацију постигнутих споразума. То нису зајмови већ грантови, прецизирао је Рама.

“Не разумем зашто Приштина не учествује у иницијативи”

Константно одбијање косовских органа да присуствују за столом лидера из иницијативе није, каже Рама, нешто што може да разуме.

Истакао је да су у Тирану позвали свакога, као и на претходним састанцима, и да је то иницијатива која никога не искључује и није наметнута ни од кога.

Премијер Албаније изјавио је да нема никаквих додатних услова за укључивање Приштине у иницијативу “мали шенген” и истакао да сматра да “Косову није потребна самоизолација”.

Говорећи о изјавама Хашима Тачија, који је рекао да регионалне иницијативе немају смисла, каже да му је жао због њих и додаје да су оне резултат унутрашње политике на путу који он сматра слепом улицом.

Заев позвао лидере свих земаља у региону на састанак у Београду

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће Албанија и Северна Македонија преузети софтверски систем из Србије који ће омогућити грађанима те две земље да могу електронски да аплицирају за посао, а да ће тај систем отворити прилику свим грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније да раде у ове три земље без додатних докумената, радних дозвола или виза.

Како је истакао, 24-часовна сарадња царинских служби на граници између Србије и Македоније већ даје резултате.

Заев је рекао да ће ускоро царинске службе Северне Македоније и Албаније потписани споразум о “one stop shop” на граничном прелазу Кјафаса, исти као онај што већ постоји граничном прелазу између Србије и Северне Македоније, чији је примарни циљ да се оствари слободан проток у региону без икаквих задржавања.

Позвао је лидере свих земаља у региону да учествују на састанку који ће бити одржан у Београду.

Најавио је да ће на састанку у Београду службе за заштиту и спасавање Србије, Северне Македоније и Албаније потписати протоколе о брзој реакцији за спасавање.

Ђукановић: Црна Гора привржена регионалним иницијативама

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да је Црна Гора посвећена регионалним иницијативама и да ће у наредном периоду учествовати у разговорима у оквиру иницијативе “мали шенген” и доприносити да регион Западног Балкана у што ближој будућности оствари своју европску интеграцију.

Ђукановић је навео да је премијер Рама током радног дела разговора поменуо могућност да Црна Гора буде неко ко би био домаћин неког следећег састанка.

У свом обраћању се осврнуо и на посету Драчу преневши да су четворица државника данас, нажалост, сведочили о последицама које је природна катастрофа донела Албанији и њеним грађанима.

Ђукановић је рекао да у оквиру дијалога о такозваном “мини шенгену” не препознаје у било чијем учешћу идеју да се ЕУ замени неком другом унијом.

“Кад би се то појавило, наш одговор био био, ‘не и хвала'”, рекао је Ђукановић одговарајући на питања новинара.

Вучић: Србија ће великом сумом новца помоћи Албанију

Влада Србије ће у понедељак донети одлуку да “значајном, великом сумом новца помогне Албанију”, након разорног земљотреса који је недавно погодио ту земљу, изјавио је председник.

“Верујем да ћемо бити један од три или четири највећа билатерална донатора за постадале у Драчу, Туману и другим местима у Албанији”, рекао је Вучић.

Поново је изразио саучешће свим породицама настрадалих у земљотресу који је погодио Албанију, наводећи да је Србија помогла онолико мало колико је могла, слањем јединица Сектора за ванредне ситуације.

“Искрено смо саосећали са албанским народом и мислим да је већина људи у вашој земљи то могла да осети”, рекао је Вучић.

Најавио је и да ће убудуће јединице за ванредне ситуације Србије, Северне Македоније и Албаније блиско сарађивати када се догоди трагедија у некој од те три земље, па ће истог тренутка све расположиве снаге бити на располагању земљи коју је погодила непогода и органима свакој земљи.

И данас одржани протести у Тирани против Самита и Вучића

Трећи дан заредом, покрет Самоопредељење организовао је и данас у Тирани, преко пута хотела Рогнер у којем се одржава Самит лидера региона, протест против такозваног “мини Шенгена”, а посебно због одлуке албанског премијера Едија Раме да учествује у тој иницијативи.

Говорници на протесту оценили су да је стварање “мини Шенгена” стварање “мини Југославије” на уштрб чланства у ЕУ.

Они критикују Раму што је одлучио да се прикључи тој иницијативи без консултација са било ким, наводећи посебно Академију наука Албаније, али и што је то учинио и поред противљења Приштине.

Самоопредељење истиче да је Албанија демократска земља и да не може Рама самостално да доноси одлуке.

Такође, као и претходна два дана учесници протеста критиковали су председника Србије Александра Вучића оптужујући га да том иницијативом ради против Албанаца.

Узвикивали су пароле против Вучића, Србије и Раме. Исто тако, више десетина учесника, узвикивало је “Косово је срце Албаније” и тражили да се уједине Албанци на Балкану.

Запажено је присуство великог броја албанских медија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here