Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Врховни суд Косова прихватио је жалбу Самоопредељења (ЛВВ) којом се тражи да се преброје гласови из иностранства који су стигли са закашњењем у Централну изборну комисију (ЦИК).

На званичној страни ЛВВ на Фејсбуку објављена је одлука Врховног суда Косова којом се поништава одлука Изборног панела за жалбе и представке и налаже поновно разматрање захтева ЛВВ за пребројавањем и ових гласова.

Из ове странке су поручили да ће „хиљаде гласова послатих пре истека законског рока бити пребројани и постати део коначних резултата“.

„Право гласа као уставно право гарантовано је и не може се ускратити техничким образложењима која су у супротности са законима и Уставом републике. Стога је Врховни суд избегао велику неправду, потврдивши уставно право хиљада гласача из дијаспоре. Тражимо да се ови гласачки листиц́и без одлагања прегледају и преброје, тако да воља бирача из дијаспоре буде укључена у коначни резултат“, поручили су из ЛВВ.

ЦИК није прихватио бројање, како је ЛВВ навело, око 5000 гласова који су поштом пристигли из иностранства након окончања законског рока за гласове из иностранства. Међутим, према њиховим тврдњама, на свим пристиглим ковертама налазе се маркице са датумима, на основу којих се може закључити да су гласови послати у оквиру законског рока, те да је проблем настао у њиховом транспорту, због чега није “праведно” да се ови гласови одбију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here