Mesto za reklamu

11.08.2020.

Само половина Британаца дефинитивно би прихватила да се вакцинише против ковид-19. Ово је шок закључак групе научника и анкетара који су открили да је само 53% испитне групе грађана рекло да би сигурно или врло вероватно допустило да им се да вакцина против ове болести, ако постане доступана – то су показала истраживања Кинг’с Колеџ Лондон и Ипсос Мори.

Студија је открила да је одбацивање вакцине најјаче међу онима чија веровања одражавају већи скептицизам према науци и који су мање забринути због утицаја пандемије ковид-19.

«Вероватно одбијање» је било повезано и са онима који су били мање вољни да носе маске за лице и који су рекли да су већину својих информација о болести добили преко WhatsApp (код нас паралела Вибер) и других медија на друштвеним мрежама.

Такође је постојала значајна разлика у старосним добима: 22% оних у старосним групама 16-24 и 25-34, који кажу да вероватно неће прихватити вакцину или да дефинитивно неће прихватити вакцину у поређењу са само 11% међу 55-75 година.

Трендови откривени у студији – која се заснивала на 2.237 интервјуа са становницима Велике Британије старости 16-75 година и која је спроведена на мрежи половинном јула – унели су немир међу научнике.

“Погрешне перцепције о вакцинама су међу најнепосреднијим штетним веровањима и очигледно утичу на намере људи током кризе коронавируса”, рекао је проф. Боби Дафи, директор Кинг’с колеџ Лондон’ с Института за политику, који је водио ову студију.

„Иако један од шест у Великој Британији каже да је мало вероватно или да сигурно неће примити потенцијалну вакцину против ковид-19, то се повећава на око трећину или више међу одређеним групама, са јасном везом са веровањем у теорије завере и неповерењем у владе, ауторитете и науку».

То је подржао Гидеон Скинер, директор истраживања у Ипсос Мори.

„Скоро четвртина испитаних од 16 до 34 године каже да је мало вероватно да ће бити вакцинисани против ковид-19, ако постане доступна. То је дубоко забрињавајуће и требало би да послужи као важна основа за борбу против погрешних схватања о вакцинацијама, посебно међу младима».

„Српска стварност“ /  Робин МекКи, уредник научне рубрике The Guardian /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here