Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић изјавила је данас на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 да је до сада у Србији вакцинисано укупно 426. 615 грађана, при чему само данас 22.394 особе.

Стокић је оценила да је то велики број који отвара могућност да се ова пошаст смири и да се на неки начин вратимо нормалном животу.

Она је рекла да је на чињеницу да Србија има овако велики број вакцинисаних утицало више фактора, укључујући и апеле струке који су више пута истицали да је вакцина једино ефикасно и безбедно средство у спречавању вирусне инфекције.

Када су рађена тестирања у клиничким испитивањима, пре свега са Фајзеровом вакцином, праћена су нежељена дејства која су била блага и односила су се углавном на бол у руци и малаксалост, кратког трајања.

Директорка КЦВ је истакла да су вакцине против коронавируса безбедне за дијабетичаре и друге ендокринолошке пацијенте, подсетивши на то да су оболели од дијабетеса типа 1 и типа 2 три до четири пута у већем ризику за обољевање од COVID-19 са тежом сликом и хоспитализацијом, чак и леталним исходом.

Према њеним речима, доказано је да је добра гликорегулација значајан фактор који може утицати на смањење обољевања и смртности.

Она је указала на то да је код дијабетичара важно да у току дан или два након примања вакцине испрате своје вредности шећера у крви, узимају довољне количине течности, посебно ако доминира симптом малаксалости.

Стокић је, говорећи о пацијентима са другим ендокринолошким болестима, рекла да је највеће интересовање у вези штитасте жлезде и Хашимото тиреоидитиса који спадају у аутоимуне болести.

Директорка КЦВ је нагласила да ове болести нису контраиндикација за вакцинацију, а да примена хормонске терапије није контраиндикација за примену вакцине.

Она је, међутим, упозорила на то да и вакцинисани морају бити на опрезу као да нису примили вакцину, јер све док не приме другу дозу и постигну пун имунитет, могу да се заразе коронавирусом.

Према њеним речима, иако је неко вакцинисан, не сме да попусти у мерама заштите и да себе сматра већ довољно имунизованим, јер је могуће да у међувремену, до постизања потпуне одбране организма, дође и до заражавања.

Стокић је, говорећи о новом соју коронавируса, навела да појава новог мутираног вируса са аспекта клиничке праксе не ствара неке проблеме јер је COVID-19 вирусна инфекција различите клиничке слике и динамике развоја, али да намеће виши ниво опреза.

Директорка КЦВ је објаснила да особа која је донела нови сој вируса у Србију није хоспитализована, али је истакла да сазнање о присуству новог соја у Србији значи да треба и даље бити на опрезу у циљу спречавања ширења вируса.

Она је навела податак да је у Клиничком центру Војводине хоспитализовано 118 пацијената, а да се седам оболелих налази на механичкој вентилацији плућа.

Стокић је рекла да се уочава стагнирање броја хоспитализованих пацијената, јер је број пријема у тој установи скоро исти колики је и број отпуста, истакавши да је то омогућило да КЦ Војводине смањи број јединица за интензивну терапију.

Са друге стране, овакав број нам је омогућио да своје ресурсе преоријентишемо на лечење нековид пацијената. Дакле, КЦ Војводине прелази у нековид систем рада својим капацитетима који су искључени из ковид система, навела је она.

Она је рекла да је КЦВ почео први циклус вакцинације здравствених радника одмах након новогодишњих празника, а да је у току циклус ревакцинације “Фајзеровом” вакцином, али и вакцинисање првом дозом “Фајзер” и „Синофарм“ вакцине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here