Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Извршни одбор САНУ исказао је забринутост због одлуке власти у Турској да Аја Софија више не буде музеј већ џамија, а у саопштењу за медије истиче да тај случај представља парадигму у којој се налази цео свет.

Извршни одбор САНУ подсећа да је пре готово 90 година визионар, творац модерне Турске, схватио ванвременску и општу симболику Аја Софије “у којој се осећа пулс многих цивилизација – византијске и оне које се налазе у њеним темељима, отоманске и оне које се налазе у њеним темељима,те да је видео у том сусрету прожимање, а не разилажење и удаљавање”.

“Да би својој визији дао садржину и учинио је заједничком, светским споменикомкултуре, што ће четрдесетак година касније озваничити и УНЕСКО, и местом наших сусрета и проучавања тих ванвременских културних вредности, створио је светски музеј, као исијавајуће стециште непролазности људског генија”, наводи САНУ.

Изражавајућу дубоку забринутост због оваквог развоја догађаја, САНУ примећује да то утиче и на судбину нашег народа и његове баштине.

“Као што увек бива са епохама са сличним искуствима, у таквим условима најбрже страдају култура, културно наслеђе и заштита и очување свега онога што је човечаснству у овим оквирима преостало од уништавања или небриге од стране претходних генерације”, закључује у саопштењу Извршни одбор САНУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here