Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је данас у Анталији на састанку министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље пуноправно чланство у Европској унији.

Селаковић је изразио наду да ће ЕУ наставити да подржава процес интеграције учесница ПСуЈИЕ у Унију, што ће донети трајну стабилност и просперитет региону и помоћи консолидацију и развој Европе у целини.

Он је нагласио да мир и стабилност немају алтернативу и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка ЕУ, истакавши да је Београд одлучан да дијалогом и у доброј вери решава сва отворена питања – као одговоран и предвидив партнер, и у складу са принципима међународног права.

Морамо се побринути за то да се оно о чему се постигне договор касније поштује и испуњава на терену, јер се наши договори тичу првенствено добробити наших народа, али говоре и о томе ко смо и какву будућност желимо, рекао је министар.

Селаковић је навео да Србија посвећује пуну пажњу унапређењу регионалне сарадње и добросуседских односа, истакавши да се снажењем економских веза унутар региона доприноси и релаксирању постојећих политичких односа.

Учешћем у различитим форматима обавезали смо се на то да ћемо спровести потребне реформе и промовисати регионалну сарадњу у бројним областима, међу којима бих као посебно важне и у општем интересу читавог региона издвојио – заједничке инфраструктурне пројекте у транспортном и енергетском сектору, рекао је он.

Министар је, као конкретне позитивне резултате регионалне сарадње, издвојио Централноевропски уговор о слободној трговини (CEFTA), Фонд за Западни Балкан, Регионалну канцеларију за сарадњу младих, Транспортну заједницу у Југоисточној Европи, Коморски инвестициони форум Западног Балкана и закључивање Споразума о снижавању цена роминга у региону Западног Балкана.

Селаковић је посебно похвалио успостављање „зелених коридора“ у нашем региону током пандемије коронавируса, и указао на то да је сада потребно омогућити њихово проширивање и на граничне прелазе са суседним државама чланицама ЕУ.

Према његовим речима, Србија поздравља и Акциони план за Заједничко регионално тржиште, који је у значајној мери заснован на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније.

Србија је своје опредељење за унапређење регионалне сарадње, како је истакао, демонстрирала са суседним земљама – слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији.

Наша земља је у регион до сада послала 120.000 вакцина и на својој територији вакцинисала приближно 65.000 грађана земаља из региона, што значи да смо укупно обезбедили око 200.000 вакцина за своје суседе, прецизирао је министар.

Он је указао на значај Регионалног савета за сарадњу, који као стожерна регионална иницијатива даје конкретне резултате и доприноси остваривању економског напретка и продубљивању сарадње, изразивши очекивање да ће имплементација Стратегије 2030 за Југоисточну Европу донети користи нашем региону.

Селаковић је честитао Турској на успешном председавању и пожелео наредној председавајућој, Грчкој, пуно успеха.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here