Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са министром спољних послова Немачке Хајком Масом. После састанка Вучић изјавио да Немачка подржава дијалог Београда и Приштине и да је Србија спремна за наставак разговора

Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, поручио је председник Александар Вучић након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом. Истакао је да је Београд спреман за наставак дијалога и приступиће му конструктивно, у жељи да се дође до компромисног решења. Мас је нагласио да ће Немачка бити поуздан партнер Србији за брже придруживање ЕУ.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре пренео да је са Хајком Масом разговарао о свим важним темама и о ономе што није увек за нас пријатно и једноставно, као што је тема КиМ, јер је Немачка признала Косово, али и о ситуацији у региону.

Србија има најтешње економске односе са Немачком и убељиво највећу тровинску размену, која је расла и у време пандемије коронавируса прошле године, указао је Вучић.

“Не постоји ниједан спољни партнер који нам је у економском смислу важан као Немачка”, рекао је Вучић.

У том смислу, Вучић је навео да је прошле године, у време пандемије, забележен раст трговинске размене, што није случај ни са једном другом земљом. Изнео је податак да је трговинска размена Србије и Немачке, у тренутку када је он постао председник Владе, била између 2,8 и 2,9 милијарди евра, а данас је, и упркос корона вирусу, готово 5,4 милијарди евра.

Такође, додао је да је Србија између 2010. и 2020. године чак за 2,5 пута увећали трговинску размену са Немачком, а за 2,9 пута повећали извоз.

Додао је да је пре неколико година укупан број запослених у немачким компанијама у Србији био 17.000, а данас је већи од 70.000.

Указао је да је потребно да се гради мир са Албанцима, јер је извесно да ће Срби и Албанци бити две највеће нације у наредних 100 година.

“Суштина напретка је у миру”, поручио је Вучић.

Вучић је поручио да ће у региону Србија имати апсолутно конструктивну улогу и да ћемо чувити мир.

“Нисмо заинтересовани за територије других, већ за економску сарадњу, у областима културе, спорта, економије… Наш циљ је снажна, економски јака, успешна Србија. То је од пресудног значаја”, нагласио је Вучић.

Мас: Дијалог већ постоји, не мора да буде ресетован

Министар спољних послова Немачке Хајк Мас изјавио је да дијалог о Косову већ постоји и да не мора да буде ресетован, као и да је сада прави тренутак да се настави.

“Ми бисмо врло радо били спремни и јесмо спремни да учествујемо и да допринесемо томе. Не теба дакле кренути испочетка и све што је био предмет преговора у прошлости треба сада искористи, како би сада постигли резултате”, рекао је Мас.

Тако је одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да преговоре са Београдом треба ресетовати, почети испочетка и да Приштина неће примањивати ништа што је до сада договорено, као и на питање хоће ли Брислески споразум бити испуњен или не.

Мас је рекао да је то била тема његових разговора у Приштини и сада у Београду, пре свега зато што се налазимо у ситуацији да су “обе земље били одржани избори и да су формиране владе са стабилном парламентарном већином”.

“То је прави трентак да се настави дијалог о нормализацији и да се постигну резултати”, нагласио је Мас.

Каже да Мирослав Лајчак ужива његово пуно поврење, као и подршку Владе Немачке.

Мас је истакао да је и у Приштини и Београду рекао да је сада важно да се тај дијалог не води ради дијалога него да се постигну резултати и поручио да да обе стране у дијалогу морају дати свој допринос.

Вучић о евроинтеграцијама: Има ствари које нисмо испунили, а које смо кренули да радимо

По питању евроинтеграција Србије, Вучић је захвалио Масу и Немачкој на подршци Србији на том путу, додајући да је на састанку било речи о владавини права и усклађености спољне политике Србије са ЕУ.

“Има ствари које нисмо испунили, а које смо кренули да радимо у последњих месец дана, последње две-три недеље и, уверен сам, имаћемо све боље резултате у тој области, јер видим посвећеност многих”, рекао је Вучић.

По питању усклађености спољне политике са ЕУ, Вучић је указао на одређене проблеме са којима се Србија суочава и на ствари које су другачије постављене у нашој спољној политици, али је истакао и да ћемо гледати да, у свим питањима, у којима то не угрожава највиталније српске државне и националне интересе, постижемо што је могуће већу сагласаност са земљама ЕУ.

Мас: Бићемо ваш поуздан партнер за брже придруживање ЕУ

Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас истакао је да је свестан чињенице да процес нормализације односа са Приштином није лак, али сматра да он доприноси и развоју економије.

Због тога, како каже, Немачка подржава овај процес, ЕУ и Мирослава Лајчака који посредују у дијалогу.

“Србија и земље у њеном окружењу имају такав економски потенцијал и богатство културе, и то су ресурси које треба искористити за добробит људи у региону, али и ЕУ”, поручио је Мас.

Подсетио је да свака држава на Западном Балкану одређује сама брзину придруживања и додао да је за то потребан реформски напор на националном нивоу, пре свега у главним областима као што су владавина права и борба против корупције.

Мас је указао да је оно што је чуо од председника Србије с тим у вези кретање у добром смеру и нагласио да су важни резултати.

“Будите уверени да ћемо бити ваш поуздан партнер”, поручио је Мас.

“Може се видети колико је Србија успешна у спровођењу вакцинације”

Подсетио је да посету Београду планира скоро годину дана, али је због пандемије и сталног раста броја новозаражених морала бити померана. Сада је, додаје, повољан тренутак за посету.и тренутак када се може видети колико је Србија успешна у спровођењу вакцинације становништва.

Указао је да ће после овог састанка свечано отворити амбасаду Немачке у Београду, рекавши да се објекат налази у срцу града.

“Нови објекат је видљив знак да Немачка стратешки инвестира у односе са Србијом. То је више од израза све дубљег пријатељства које се развило претходних година”, истакао је Мас.

Састанак у Председништву Србије почео је у девет сати, а на њему су учествовали и министар спољних послова Никола Селаковић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић пре овог састанка је разговарао са министром иностраних послова Савезне Републике Немачке Хајком Масом. На састанку је било речи о предстојећем самиту Берлинског процеса који ће се одржати 8. јуна, а саговорници су исказали интерес за што више конкретних пројеката и активности у оквиру ове иницијативе.

Мас је јуче боравио у Приштини, а уочи доласка у Београд поручио је да жели да утврди како Немачка може да подржи дијалог за нормализацију односа Београда и Приштине

Он је синоћ допутовао је у званичну посету Србији. На београдском аеродрому дочекао га је министар Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here