Mesto za reklamu

14.02.2020.

Представници Епископског савета Црне Горе предали су црногорском премијеру Душку Марковићу предлог измена спорног Закона о слободи вероисповести. Разговори ће бити настављени, како је саопштено, после састанка делегације Епископског савета и Владе, на експертском нивоу.

Састанак делегације Епископског савета Црне Горе и црногорске Владе одржан је у Подгорици на позив премијера Душка Марковића. Трајао је пет сати, а по завршетку је објављено заједничко саопштење.

Како је саопштено, састанак је „окончан у духу међусобног уважавања, уз оцену обе стране да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери“.

​„Обе стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за Закон. Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о изменама Закона, а не о његовој примени, јер по мишљењу Цркве, Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима. Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног поверења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција овај Закон може примењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима“, наведено је у заједничком саопштењу.

​Представници Епископског савета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Влади предлог који подразумева измене одредаба које Црква види као спорне.

„Влада је примила к знању ову иницијативу, оценивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог Закона, него и других могућности које нуди правни систем“, стоји у саопштењу.

Делегације Владе Црне Горе и Епископског савета разговарали су о спорном закону, због ког грађани Црне Горе већ недељама протестују зато што предвиђа могућност одузимања имовине Српској православној цркви.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here