Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије УН на Косову и Метохији Захиром Танином са којим је разговарао о ситуацији на КиМ и предстојећој седници Савета безбедности УН на којој ће бити разматран најновији извештај Генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Председник Вучић осудио је напад на запослене Уједињених нација у последњој акцији тзв. косовских специјалних јединица, када је повређен и један припадник мисије УНМИК-а, што представља покушај компромитовања мисије УН на КиМ. „Улога Уједињених нација на Косову и Метохији је од пресудног значаја за Србију“, нагласио је председник Вучић.

Током сусрета са специјалним изаслаником Танином, председник Вучић је истакао да је предстојећа седница Савета безбедности за Србију веома значајна, како због важности континуираног разматрања питања Косова и Метохије на Савету безбедности, тако и због актуелних дешавања у Покрајини, која су пореметила ионако крхку стабилност на КиМ. Он је истакао да ће седница представљати прилику да се разговара о тренутној ситуацији у Покрајини, као и о начинима на који УН, односно УНМИК и друге међународне мисије на КиМ, могу да допринесу стабилизацији прилика.

„За нас је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у Савету безбедности, у складу са Резолуцијом 1244, од суштинског значаја како би Савет безбедности и међународна заједница били редовно и транспарентно информисани о стању на терену, политичкој и безбедносној ситуацији, посебно у погледу положаја Срба и другог неалбанског становништва, владавини права, поштовању људских права, заштити културног и верског наслеђа, као и о свим другим проблемима са којима се они свакодневно суочавају. То што приштинска страна континуирано повлачи ирационалне и једностране потезе и константно прибегава провокацијама, само потврђује да Приштина систематски ради на томе да онемогући било какав дијалог“, истакао је председник Вучић.

Саговорници су закључили да је међународно присуство на Косову и Метохији и више него потребно, имајући у виду да је ситуација и даље нестабилна, уз честе инциденте и тензије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here