Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Сања Грујић Влајнић, музиколог и музички педагог, каријеру је почела као новинар Радио Београда, а данас предаје на Универзитету у Мериленду, где је и докторирала. Важи за изврсног предавача који је успео да научи америчке студенте шта су додоле. Поред музике, Сања се бави и хуманитарним радом.

Једна неискључена рингла и ватра која је прогутала цео пројекат на коме је радио њен супруг у Институту Михајло Пупин, није била само вест у Дневнику, већ и судбински догађај који је Сању Грујић Влајнић и њену породицу усмерио ка Америци. Као професор на Катедри за етномузикологију Монтгомери универзитета, Сања Грујић Влајнић, већ дуги низ година предано ради на представљању наше традиционалне музичке баштине.

„На једном предавању о српској музици било је студената из чак 16 земаља, Африке, Азије, Јужне Америке и Европе. Говорило се чак 24 језика. Ти студенти се враћају у своје матичне земље и тамо ће причати шта су научили о српској музици”, каже за РТС Сања Грујић Влајнић.

Хор Србијана формиран је пре 20-так година при цркви Свети Лука у Вашингтону, а последње 4 године Сања Влајнић је његов уметнички руководилац.

„Ми изводимо искључиво уметничку, традиционалну и духовну музику српских композитора. Обично имамо концерте бар једанпут годишње на Монтгомери колеџу. Ти концерти су бесплатни, отворени за публику и ми смо првенствено орјентисани према америчкој публици.”

Концерти су хуманитарног карактера и на њима се прикупљају донације за потребе српске заједнице: Српскоамеричку медицинску асоцијацију, цркву Свети Лука, наш Коларац…

Сања каже да је увек једном ногом у главном граду Америке, Вашингтону, а другом у Београду. Зато не заборављам ни студенте из Србије, тачније са Факултета музичких уметности, којима држи семинаре.

„Била сам позвана неколико пута да одржим предавања о музичкој пракси, а у неколико наврата сам држала семинаре о музичкој пракси и о иновативним методама које се примењују на америчком континенту у музичкој пракси.”

Професорка Влајнић сарађује и са Музиколошким институтом САНУ.

„За тај институт сам откупила драгоцене снимке из светског централног архива у Индијани и за звучни архив сам откупила неколико компакт дискова српске музике између два светска рата, које су забележили различити посленици у музичкој култури који су гостовали у Србији. Исто тако сам одржала неколико предавања по позиву о америчкој музикологији, стању музичке музикологије, што је користило нашим стручњацима и музиколозима који раде у музиколошком институту”, каже професорка.

Сања Влајнић је радила и на сређивању целокупне заоставштине Јосипа Славенског. Сарађује са нашим савременим композиторима, чија су нека дела први пут изведена у Америци, а нека су доживела и светску премијеру.

Делић свог рада представила је недавно и на Коларцу.

„Српска стварност“ / Вања Васић, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here