Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Директор Ургентног центра Клиничког центра Србије др Марко Ерцеговац каже за РТС да је око трећина здравствених радника болесна, али да већина има лакшу клиничку слику.

Марко Ерцеговац је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да мали број заражених запослених Ургентног центра има тежу клиничку слику.

Око трећина запослених је, додаје, болесна, и већина је добро. Ако се настави овим темпом, истиче Ерцеговац, неће бити довољно времена да се врате они који су се опоравили.

Директор Ургентног центра наводи да запослени стално померају границе издржљивости.

“Они стално прелазе границе толеранције, тај ентузијазам да се стварно помогне грађанима је некад такав да заборављају свој умор… Нико није исти као пре короне, морамо да издржимо”, нагласио је Ерцегова.

Напомиње да се дневно прегледа око 700 пацијената, а између 10 и 15 одсто се прими и то су углавном хитни случајеви.

Често је, наводи, јављају хронични болесници: “Код једног великог дела геријатријске популације, због немогућности одласка лекару или страха, је дошло до погоршања хроничног обољења.”

Према његовим речима, у последње две недеље свим пацијентима раде се антигенски тестови.

“Антигенски тестови су дивни ако се раде на почетку инфекције, до пет дана, ако је више од пет, онда могу бити лажно негативни”, указује Ерцеговац.

Ургентни центар, наводи, има три изолационе јединице – пријемно-тријажну, хируршку и интернистичку, које су, каже, стално пуне.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here