Mesto za reklamu

19.12.2018.

Литургијом и резањем славског колача у цркви Светог Николе у Приштини обележена је храмовна слава. “Догодине да будемо у још већем броју, да се окупљамо овде и прослављамо Бога”, казао је у беседи игуман манастира Девина вода протосинђел Фотије.

 Литургија у цркви Светог Николе (Фото Ким)

Литургију су служили игуман манастира Девина Вода протосинђел Фотије и приштински парох Саша Митровић.

Протосинђел Фотије је у беседи казао да се требамо сећати наших светитеља као што се данас сећамо Светог Николе којег слави читав православни свет.

“Молимо Светог Николаја да свима нам подари велику радост, духовно задовољство. Да одавде одемо срећни и задовољни и догодине да будемо у још већем броју. Да се окупљамо и да прослављамо Бога у светињама његовим”, рекао је протосинђел Фотије.

Након литургије пререзан је и славски колач. Овогодишњи колачар Војислав Станојевић казао је да је Свети Никола слава његове мајке, те да је дошао да је прослави.

“Дошли смо данас да прославимо Светог Николу, то је слава и моје мајке. Њено девојачко презиме је Веселиновић и она је рођена иза ове цркве, ту је њено двориште. Осећај је леп, али је дошло мало народа, није као пре када су црква и двориште били пуни верника”.

Домаћин славе ће следеће године бити Милорад Николић из Грачанице. Николић је честитао славу свима који славе и изразио наду да ће идуће године бити више људи у овој цркви.

“Скупило се људи онолико колико је могло. Мало нас је. Надам се да ће догодине бити више људи, да ће више нас дочекати славу у Приштини. Најважније је да пожелимо мир. Желим срећну славу свима који славе и догодине да Бог да се скупили у што већем броју”.

Литургији је присуствовало педсетак верника, углавном са централног Косова.

“Веома сам радосан када видим да се људи овде окупљају, али не могу да се не сетим времена када овом делу није могло да се приђе од броја верника који су долазили да прославе славу. Жао ми је што је сада тако мали број људи присутан, али и док је један човек ту ово ће бити наша црква, ово ће бити наш град”, казао је Немања Јовановић.

“Када дођемо овде осећамо се прелепо. Живели смо овде. Мој муж је приштевац. Леп је осећај у било коју светињу да одемо, али овде је другачије. Овде су ми одрасла деца”, рекла је Благуна Трајковић.

Свети Никола је једна од највећих слава код православних верника. Овом светитељу посвећено је више од 600 цркава, од тога и неколико на Косову.

“Српска стварност” / Радио КиМ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here