Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Српска православна црква данас слави Светог Трифуна, заштитника искрене љубави свих хришћана. Црква овог свеца слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, не искључујући његов значај као заштитника брачне љубави и верности, које су део хришћанске проповеди.

Према хришћанском учењу, брачна љубав је у равни љубави према Богу, о чему својим делима најбоље сведоче Христови великомученици, међу којима је и свети Трифун. Житија и хришћанско страдање оба светитеља нашли су место у “Охридском прологу” владике Николаја Велимировића, према коме је великомученик Трифун погинуо 250. године у Никеји од мача христоборног римског цара Дакија.

Владика Николај говори о скромности и исцелитељској моћи светитеља Трифуна, који је “у детињству чувао гуске и једини могао помоћи лудој кћери цара Гордија”. Сахрањен је скромно, на сопствени захтев, у селу Кампсади у Фригији, где је и рођен.

Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари, меанџије, а на литургијама се помињу страдање светитеља Трифуна. На данашњи дан званично почиње и орезивање винове лозе. Обичаји налажу да се на светог Трифуна у винограду обавља посебан црквени обред и на тај начин, симболично, обележи нова сезона и призове плодна година. Према народном веровању, уколико на светог Трифуна пада киша или снег, година ће бити кишна и плодна, а уколико сија сунце, биће сушна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here