Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Бивши високи државни функционер и функционер Демократске партије социјалиста Светозар Маровић појавио се у јавности након дуго времена. Он је то учинио укључивши се уживо преко инстаграм профила Душка Кнежевића, истакнутог црногорског пословног човека, који је годинама финансирао ДПС и лично председника Мила Ђукановића и био  један од његових  најближих пријатеља..

Светозар Маровић је рекао да је желео да се појави иако је у тешком психофизичком стању, додавши да се често помиње његово име и да је желео да сам каже неке ствари. Навео је да је касно схватио да је одлука пала да он буде “црногорски Иво Санадер”.Он каже да када је то увидео, да је онда схватио да мора да буде крив и да је то најбоље за Црну Гору, преносе „ Новости.

Маровић тврди да се радило о животном избору којим би спасио породицу или ишао у даља искушења. Он наводи да политички представници ДПС користе њега као симбол криминала и да то везују за ДПС. “Ја користим и једнима и другима у овим данима избора”, каже Маровић.

ОВАКО МЕ ЈЕ ИЗДАО МИЛО: Маровић пробудио духове прошлости – Једини је био на свадби мог сина, ухапсили су ме након што смо пили кафу. Мајка ми је умрла гледајући како ми хапсе децу и брата …

Мило и ја смо били искрени пријатељи све вријеме, барем сам ја тако мислио.

Маровић је рекао да се одлучио да подржи Мила Ђукановића у сукобу са Момиром Булатовићем и да је и Булатовић увек о Ђукановићу говорио све најбоље. Он каже да није слутио да ће много година касније он бити тај кога треба људски, политички и правно елиминисати.

– Не могу рећи да ми није све то морално, социјално и здравствено донело бриге и проблеме, али политика носи људе – навео је Маровић.

– Морам признати да ме највише боли да се оно што се мени и мојој породици десило 2015.. године, у ком хапсе моје – децу и брата, читаву породицу, моја мајка умире гледајући шта се дешава.

Ухапсили су ме дан након што смо Мило и ја пили кафу у “Далију”. Причали смо о индицицијама да би могла да ми се догоди нека кривична пријава, а сјутрадан сам у 9 ујутру ухапшен. Кад сам изашао из затвора смо се срели на Горици и рекао ми је да није био у току и ја сам повјеровао – наводи Маровић.

– Касно сам схватио да је одука пала да ја будем црногорски Иво Санадер. Схватио сам да морам да будем крив и да је то најбоље за Црну Гору. Радило се о животном избору како бих спасао породицу или ишао у даља искушења.

– Зашто је све ово морало да ми се деси. Да ли сам ја заиста тај први, највећи криминалац у Црној Гори. Да ли сам ја тај који је покрао милионе, који има хотеле, који има барке, акције, хидроелектране, да ли сам ја тај који има непокретности милионских вредности. Мом сину су одузели стан у ком је живео и више нема где да живи. И мој син држан је у самици – причао је Маровић.

Светозар Маровић је открио и да је његова породица пролазила психолошку тортуру и да им је речено да је извршио самоубиство у затвору.

– Морам признати да ме највише боли да се оно што се мени и мојој породици десило 2015. године, да хапсе моје децу и брата, читаву породицу, моја мајка умире гледајући шта се дешава. Ја не могу да замислим да ја могу то гледати, а да се то дешава његовом Блажу и Лидији, док је Мило у неком притвору. Ја бих барем био на телефону, а од моје супруге су бежали. Морали смо писма молбе да пишемо да би је неко саслушао…

Маровић је навео да му је један новинар рекао да његови амерички извори кажу да су га “његови” приказали као некога ко је довео руски капитал у Црну Гору и да је он “источњачко-православна жртва” која је била потребна за улазак у НАТО.

– Нисам познавао пола људи који су део организоване криминалне групе за коју сам потписао признање да сам на челу. Моја породица је доведена до руба физичке егзистенције. То је резултат и захвалност људи из врха са којима сам радио осетљиве ствари. Признао сам под утицајем читавог низа околности, да бих помогао породици и да бих покушао да зауставим процес против људи који су били криви само због тога што су са мном попили кафу – казао је Маровић. – Било је момената када ме је Ђукановић и материјално помагао, али сам поставио питање где су ми пријатељи када су ми најпотребнији.У контакту са Ђукановићем био је Веселин Мујовић. Од независности се није ништа умирило и поделе се додатно драматизују, а такав је један од таквих примера и Закон о слободи вероисповести.

Маровић је рекао и да није узимао за озбиљно приче да је у сукобу са Ђукановићем и да је то била припрема да се прикаже као његов противник.

– Компромитован сам јер сам сведок нарастања моћи Ђукановића у различитим фазама. Ја сам био склон помирењу, желео сам да се помири Црна Гора. Нисам желио да се енергија троши на братским свађама, већ да Црна Гора буде јединствена, да будемо сагласни око кључних питања, да се толерише другачији став – рекао је Маровић.

У једном делу разговора Маровић је нагласио и да се моли за Ђукановића.

– Није тачно да Црна Гора није могућа без ове власти. Није могућа без народа, без демократије и своје цркве – навео је Маровић. Он је казао да Црна Гора не може бити вечна ако зависи од Ђукановића или било кога другог.

-Не мислим да би ми се ово десило без Мила Ђукановића и његове улоге. Мислим да је активно учествовао, ако ништа, био је добро информисан – казао је Маровић.

Маровић каже да му је Миливоје Катнић отворио очи тако што га је суочио са реалношћу његове позиције. Маровић наводи да му је Катнић у контексту преговора о споразуму о признању кривице рекао да ако се “његов пријатељ” заинтересује да ће његова казна бити различита.

Он је то одговорио на питање да ли је Катнић поменуо Ђукановића и казао да је сигуран да је Ђукановић могао да утиче на његов случај.

Душко Кнежевић је питао Маровића и да ли се плаши због искрених одговора.

– Ја немам чега да се плашим, мене Мило може још само да убије – рекао је између осталог у својој исповести Светозар Маровић, један од највиших државних и партијских функционера Црне Горе и бивши председник СР Југославије, блиски пријатељ председника Црне Горе Мила Ђукановића, који га је издао зарад личне користи.

„Српска стварност“ / Новости, Вијести /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here