Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Светосавска академија поводом школске славе Светог Саве одржана је на Великој сцени Народног позоришта синоћ у Београду, а ове године је посвећена јубилеју 800 година од успостављања аутокефалности Српске православне цркве (СПЦ).

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је на свечаној академији да као народ стремимо највећим цивилизацијским вредностима вођени Савином моралном и духовном снагом.

“Важно је да чувамо сећање на светитеља, који је неуморно носио глас своје земље широм света, сећајући се његове мисије, мислимо на будућност народа и наша поколења”, рекла је Гојковић.

Квалитетно образовање сигуран пут ка успеху

Ообраћајући се на Светосавској академији, министар просвете, науке и технолошког развојa у Влади Републике Србије Младен Шарчевић поручио је синоћ да сви напори у реформи образовног система иду у правцу стварања услова који ће младима омогућити знање неопходно да обезбеде благостање себи и читавој заједници.

Министар Шарчевић је, рекао да је квалитетно образовање сигуран пут ка успеху и друштву које прави равнотежу између савремених токова и традиционалних вредности.То је пут ка друштву које чува свој идентитет и тековине предака. Такве вредности нам је оставио и Свети Сава, као путоказ који треба да следимо, поручио је министар.

Шарчевић је нагласио да је прошло 800 година откако су Немањићи увели Србију у европске народе. Данас се поново придружујемо европској заједници народа. Решили смо да унапредимо своју државу због нас самих, наше деце и омладине, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, област образовања и науке је значајно напредовала у последњем периоду и управо нам европске и међународне институције одају признање због завидних резултата које смо за кратко време постигли у овим областима. У неким сегментима, како је додао, образовне реформе које воде ка остваривању стратегије образовања прешле су 90 одсто очекиване реализације. Он је подсетио на то да је обновљено и опремљено више од 1.000 објеката, да је реформисан план и програм за први и пети разред основне школе, да су европске институције и међународни партнери оценили курикулум за предшколско образовање као један од најбољих у Европи. Дуално образовање је наишло на опште одобравање ученика, њихових родитеља, као и компанија. Увелико смо одмакли у пројекту националне матуре, подвукао је Шарчевић. Такође, како је истакао, готово да је завршена организациона реформа високоструковних школа као и њихово прерастање  у струковне академије.

Министар је указао на чињеницу да је покренут процес интернационализације наших студијских програма, да је донет нови Закон о фонду за науку и увећан буџет за истраживања. Завршавамо Научно-технолошки парк у Новом Саду и започели смо нови у Нишу. Укључили смо више од 1.100 младих научника у први посао, а циљ нам је да се боље повежемо са нашом научном дијаспором. Постали смо пуноправни чланови ЦЕРН-а и ЕРАЗМУС-а, навео је Шарчевић.

Деци и младима стварамо услове који ће им омогућити стицање знања неопходних да би обезбедили себи срећу и благостање, али и допринели целој нашој заједници. Наш задатак јесте да им стварамо услове у којима ће свака наредна година бити година узлета, закључио је Шарчевић.

На академији је изведен културно уметнички програм, у присуству патријарха српског Иринеја, чланова Владе Србије и покрајинске администрације, председника САНУ Владимира Костића, представника цркава и верских заједница, дипломатског кора, просветних радника, ученика, студената.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here