Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Светосавски балови организују се широм света – у многим европски градовима у којима у већем броју живе наши људи – Бечу, Паризу, Лондону, Будимпеши … као и у Америци и Аустралији. Најдужу традицију има Светосавски бал у Беч. Тим манифестацијама присуствују поред наших људи и истакнуте јавне личности земаља у којима се организују, дипломатски кор, угледни уметници и гости из Србије …

Светосавски бал у Бечу

У Бечу је ових дана одржан, у три сале балског хотела „Паркхотел“ . Шенбрун, већ традиционалан Светосавски бал, за који упућени кажу да је један од најлепших балова који се организују у светској метрополи у којој се у сезони организује чак 450 балова. “Српски центар“ у Бечу је организова бал 23-ћи по реду и имао је хуманитарни карактер.Прикупљена су средства за помоћ деци на Косову и Метохији –близу 50 хиљада евра.

На Светосавском балу у Бечу приређен је богат културни програм – извођењем оперских арија Драгољуба Бајића, првака опере београдског Народног позоришта и његове колегиница Љубице Вранеш уз пратњу “Београдских солиста” на челу са Војканом Борисављевићем. Бечку балску атмосферу је донела плесна школа “Имерфол”, а спој две културе је приказан и тачком српских традиционалних игара Српског културног центра “Стеван Мокрањац” . Тонови Српског кадрила, Јохана Штрауса, били су неизоставни део и овогодишњег балског програма. Бал су свечано отворили специјални гости принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић са амбасадором Србије у Аустрији Небојшом Родићем. Након позива “Сви валцер” плесни подијум су попунили парови у раскошним балским тоалетама. Валцер и музику за плес у главној сали пратио је разнолики програм у преостале две сале и бендови Џез Фанк Банд “План Ц” и “Афтер Миднигхт Банд”, ,”Ð Данни”. Вокал Иване Петерс је допринео томе да програм и у другој сали позове на плес и добру забаву и попуни плесни простор. Славко Бањац и Тијана Дапчевић, као и удружени наступи врхунских извођача, били су одлична увертира за поноћни програм који је уследио. Спој традиционалних звукова трубе и модерних ритмова и обрада страних композиција донео је амбасадор српске трубе, Дејан Петровић са својим Биг Бендом не оставивши никога равнодушним.

 

 

Први Српски Светосавски бал у Бечу одржан је у 19. веку. Кнез Милош Обреновић, ангажовао је Јохана Штрауса млађег да компонује “Српски кадрил” специјално за овај бал, користећи српске народне песме као лајтмотив, а Српски центар из Беча је обновио ову балску традицију 1998. године.

Савиндан прослављен у Мађарској, а Светосавски бал одржан у Будимпешти

Светосавска прослава  одржана је у Будимпешти, јер је Савиндан најзначајнији празник за око десетак хиљада Срба у Мађарској. Празновање Светог Саве у круговима пештанскo-будимског српства има традицију дужу од150 година , а обичај одржавања свечане академије је започет у првој половини прошлог века и настaвио је да се распростире по местим насељеним српским живљем.

Централна свечаност обележавања Савиндана у Будимпешти је организовала Самоуправа Срба у сарадњи са Будимском епархијом и локалном српском самоуправом. Догађају је у својству  изасланика председника Србије Александра Вучића, присуствовао градоначелник Новог сада Милош Вучевић.

Можда нас Срба данас и нема пуно у Мађарској, ако се меримо са неким ранијим временима. Али наш народ у Мађарској има једну од најдужих традиција обележавања Савиндана, од свих наших Срба у расејању.-рекао је изасланик председника Србије,нагласивши да наша деца треба да науче да се култура и историја разумеју и поштују, да храбро газе напред путем Светосавља, а ако и наиђу на неку препреку, да решење и ослонац траже у нашој православној вери, поносни на своје корене.

Истога дана у палати Дуна у Будимпешти одржан  је величанствен Светосавски бал.

Светосавски бал први пут у Безелу

Ове године, 25. јануара, први пут je у Базелу (Швајцарска), организована Светосавска академија и Светосавски бал.  Светосавски бал је организовао “Уметнички центар “Соко” из Базела у сали Metro Grand Casino Basel. Било је сјано, кажу учесници.

У уметничком програму су учествовали солиста на виолини Татјана Вучелић, група Арно и КУД „Добросав Радовановић Кикац“. Понудили смо једну нову димензију културног садржаја у животу српске заједнице у Базелу. Желили да се подсетимо како је то било на српским дворовима у 19. и 20. веку” и у томе смо успели, изјавила је  у име организатора Андријана Адамовић.

Српске свечаности у Великој Британији – дванаести пут

Дванаести по реду Српски месец у Великој Британији традиционално започиње Cветocaвcким прославaмa у градовима широм Британије. Од 25. јануара српске заједнице у Лондону, Халифакcу, Редингу, Бедфорду, Питербaроу и Бирмингeму одржавају прикладне програме који укључују наступе српских школа и фолклорних ансамбaла из Британије, кaо и КУД “Синђелић” из Гетебурга, Шведска.

Врхунац овог традиционалног славља је свакако саборни Cветocaвcки Бал, хуманитарна вечера у Копторн Тара хотелу, нa Кенсингтону у Лондону, која ће се одржати у суботу, 8. фебруара, Специјални гости, глумица Ивана Жигон и сопран Тамара Рађеновић, биће део ексклузивног програма, у присуству принца Филипа и принцезе Данице Карађорђевић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here