Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Србија се крупним корацима креће ка бржем зеленијем, отпорнијем и инклузивнијем економском расту, спроводећи низ правних и регулаторних реформи ради стварања ефикаснијег и транспарентнијег јавног сектора спремног да повећа отпорност њене економије на природне непогоде и климатске промене, саопштено је из Светске банке.

Како се наводи у саопштењу, кроз Зајам за развојне политике за ефикасност јавног сектора и зелени опоравак, који је синоћ одобрио Одбор извршних директора Светске банке, обезбедиће се 82,6 милиона евра за оснаживање ових реформских планова и убрзање опоравка Србије од последица пандемије ковида 19.

“Буџетска подршка Републици Србији представља значајан део рада Групе Светске банке у овој земљи и блиско је повезана са активностима смањивања сиромаштва и подстицања заједничког напретка, са снажним фокусом на еколошку одрживост и реаговање на климатске промене”, изјавио је Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Додао је да су реформе јавног сектора и озелењавање опоравка од великог значаја и за убрзање процеса придруживања Србије Европској унији.

Како се наводи у саопштењу, кроз двоструки приступ, Република Србија ће добити помоћ за унапређење ефикасности јавног сектора и покретање зеленог опоравка, и то у сарадњи са Француском агенцијом за развој (АФД), која својом додатном финансијском подршком Влади Србије помаже аспекте иницијативе усмерене на зелени опоравак.

Очекује се да ће ефикасност јавног сектора бити унапређена кроз повећање транспарентности и ефикасности поступака јавних набавки, унапређење механизама запошљавања у јавном сектору, ефикасније управљање програмима социјалне заштите, бољу контролу државне помоћи и изградњу предвидљивијег правног оквира за девизно пословање.

Зелени опоравак ће, додаје се, бити усмерен и на смањење загађења ваздуха и стварање законског оквира за израду климатских политика, од чега би корист требало да имају грађани из свих сегмената становништва.

“За нас ова активност означава тек почетак значајне и свеобухватне подршке Србији на пољу зеленог опоравка. Већ сарађујемо и са другим развојним партнерима на припреми програма реформи за наредних неколико година у циљу остваривања зеленијег, отпорнијег и инклузивнијег раста”, закључио је Ндегва.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here