Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Данас је Светски дан здравља, а иако се није очекивало, и ове године се обележава током пандемије коронавируса. Ковид 19 је у целом свету оставио и директне и индиректне последице на здравље људи. Мото овогодишњег Светског дана здравља је “Вакцинација за све”.

Председница Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Београда др Радмила Обреновић рекла је за РТС да се Светски дан здравља мора обележити и да се њихов синдикат придружује колегама из Европе у кампањи “Вакцине за све”.

“Ми, на сву срећу, вакцине имамо. Доступне су у довољној количини од различитих произвођача, али не можемо бити задовољни довољним бројем грађана који су приступили вакцинацији. Тако да циљ ове наше кампање обележавања овог Светског дана здравља јесте да позовемо наше чланове, али и грађане да се вакцинишу, заштите своје здравље, здравље своје породице и самим тим здравље целе Србије”, навела је др Обреновић.

Говорећи о предлогу да у Србији буде обавезна вакцинација здравствених радника, Радмила Обреновић је рекла да Синдикат запослених у здравству још увек није заузео став о томе.

Поручила је да 100.000 вакцинисаних здравствених радника не може зауставити епидемију, уколико се грађани не вакцинишу масовније.

Радмила Обреновић је, говорећи о пандемији која траје дуже од годину дана, нагласила да је здравствени систем Србије изузетно виталан и флексибилан, да ентузијазам међу здравственим радницима не недостаје, али да им снаге понестаје.

“Нису ти људски ресусрси неограничени. Доста здравствених радника је било позитивно, неки су завршили на болничком лечењу. Нажалост, неки су изгубили ту битку. Самим тим, ми смањујемо капацитет да се пружи помоћ грађанима”, казала је др Обреновић.

Истакла је да је изгубљена шанса да пригрлимо вакцине и да Васкрс дочекамо нешто опуштеније, али и да никад није касно и да и сад можемо да се вакцинишемо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here