Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Преко од 4,2 милиона људи је заражено коронавирусом у свету, док је више од 287.000 преминуло. Више од милион и по људи опоравило се у свету од коронавируса.  Истовремено, расте глобална забринутост од новог таласа, коју подстичу и најновији подаци из Француске, где је забележено скоро четири пута више преминулих него у недељу и двоструко више нових случајева, након што је почело ублажавање мера карантина у тој земљи.

Светска здравствена организација упозорила је да је потребан “екстреман опрез” када земље почну да укидају рестриктивне мере, уведене да би се сузбило ширење коронавируса.

Најтежа ситуација и даље је у САД, где је 1,3 милиона људи заражено, а више од 80.000 преминуло, док у Европи највећи број жртава броји Велика Британија, њих 32.065.

Русија је по броју оболелих од вируса ковид-19 престигла Италију, чиме је избила на четврто место у свету, иза САД, Шпаније и Велике Британије.

У Русији је потврђено 221.344 случаја, а у Италији 219.070. Шпанија броји 268.143 заражених, а Велика Британија 223.060 заражених.

Влада Велике Британије објавила је план опоравка од коронавируса у три корака. Планиране фазе почињу првим ублажавањем у среду, после чега следе потенцијални даљи кораци 1. јуна.

У Немачкој, која броји 172.295 заражених и 7.611 жртава, полако се попуштају мере рестрикције, али се појављују и нова жаришта.

Јужна Kореја, која је првобитно успешно ограничила ширење вируса, такође се суочава се с новим жариштем у ноћним клубовима. У тој земљи је више од 10.000 људи заражено корона вирусом, док је 256 преминуло.

И у Kини је пријављено 17 нових случајева корона вируса, што је највећи дневни пораст оболелих од 28. априла, саопштили су званичници. Од новозаражених, пет их је откривено у граду Вухан из којег је кренула епидемија крајем прошле године.

Фаучи упозорава на ризике преурањеног отварања земље

Ризици које носи преурањено отварање земље биће фокус данашњег састанка владе САД.

Високи амерички здравствени званичник Ентони Фаучи говориће пре заседања америчког Сената и упозорити на то какве би могле бити последице превременог отварања економије, наглашавајући да би то могло довести до “непотребне патње и смрти”, објавио је Њујорк тајмс.

“Ако прескочимо контролне тачке у смерницама ‘Поновно отварање Америке’, тада ризикујемо опасност од вишеструких избијања епидемије широм земље “, упозорио је Ентони Фаучи, водећи епидемиолог САД, директор Националног института за алергије и заразне болести, у отвореном имејлу.

“Ово неће резултирати само беспотребном патњом и смрћу, већ ће нас вратити на потрагу за повратком у нормално стање,” наглашава Фаучи.

Значајно повећање броја новозаражених у Немачкој

У Немачкој су забележена 933 нова случаја коронавируса, тако да је укупан број инфицираних 170.508, показују најновији подаци Института за заразне болести Роберт Kох.

То је значајно повећање броја новозаражених, пошто је претходног дана било 357 нових случајева инфекције.

Број смртних случајева повећан је за 116 – на 7.533.

Немачка је почела укидање мера, али је, због повећања броја инфицираних, канцеларка Ангела Меркел у најкраћем обраћању за медије, у једном даху и без уобичајене смирености, рекла да ће грађани Немачке морати да поштују мере социјалног дистанцирања и да носе заштиту преко уста и носа и после ублажавања рестриктивних мера.

Упркос ширењу епидемије, Сенегал отвара џамије и црке

Сенегал поново отвара џамије и цркве и ублажава друга ограничења, иако је забележен највећи дневни пораст случајева коронавируса.

Председник Сенегала Маки Сал наредио је да се простори за богослужење затворе у марту и увео је полицијски час.

Од тада, број случајева свакодневно расте а преношење вируса повећано је, посебно у жариштима заразе, попут светог града Тоубе.

У Сенегалу је забележио 1.886 случајева и 19 умрлих, преноси Ројтерс.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here