1. 09. 2021.

Српски члан Председништва БИХ Милорад Додик навео је да је Дан српског јединства нешто што су други дуго покушавали да спрече, али да је поносан што припада онима, на челу са председником Србије Александром Вучићем који су успели да дођу до овог дана. Изасланица Председника Србије Дарија Кисић Тепавчевић је пренела поруку председника Вучића да овај празник треба да нас подсети на најсветлије странице наше историје.

“Кључна српска реч су слобода и јединство. Слобода коју смо увек освајали али коју смо делили са другима верујући да и други уживају у њој. Наивно верујући да ослобађамо Хрвате Словенце и друге и верујући да они на исти начин доживљавају то ослобађање у Првом светском рату. Ми смо ту слободу делили занесени идејом братства. То је њима био само историјски предах да би на крају века ударили по нама И покушали да нас ставе на црну страну историје”, рекао је Додик.

Он је подсетио да ће у среду Скупштине Србије и Републике Српске усвојити закон који је у тексту исти, а који се односи на заштиту ћирилице.

„Да бисмо успели у томе било је потребно да учинимо немогуће. СПЦ је учинила све да својом мисијом очува наш идентитет, језик, писмо, крсну славу и тај идентитет нам је омогућио да на овај начин обележавамо. Да није било СПЦ српски идентитет би био изгубљен још у време турске окупације“, рекао је Додик.

Према његовим речима постигнуто никад веће јединство РС и СПЦ се неће никада напустити и додао да је српско јединство претеча тежњи Срба у БИХ.

„Српско јединство подразумева окупљање око вредности. Данас у РС можемо да се похвалимо са много ствари. РС постиже изванредне резултате у економији. Имамо више приходе, рекордан број запослених, највећу стопу покривености увозом и извозом… „, рекао је Додик.

Додао је да је сарадња са Србијом никад већа и да се остварује захваљујући људима окупљеним око председника Вучића, “те маркантне фигуре који је допринео да је Србија уважени фактор европских и светских дешавања”.

“И ми помажемо Србији нашим постојањем овде, где су многи покушали да нас потисну одузимајући нам надлежности. Наш једини напредак је могућ ако смо у оквиру српског јединства“, рекао је Додик.

Он је констатовао да са јаком Србијом и јаком Републиком Српском други имају проблема, те да “кад је Вучић дигао Србију сви су се дигли против ње”.

„Идемо даље уживајући слободу и поносни на своју заставу. Нека ово буде век нашег уједињења“, закључио је Додик.

Председница РС Жељка Цвијановић истакла је да је историја свих народа проткана искушењима, али да ниједном народу није као сународницима који су на леђима изнели бројне битке.

“Данашњи дан обележава се другу годину заредом у част српске војске у Првом светском рату. О посвећености најбоље говори што је војска за 45 дана прешла висе од 600 км. Српска тробојка опет се завијорила у ослобођеној земљи. Ови јунаци нама су оставили непроцењиве лекције, а једна од најважнијих је јединство”, рекла је Цвијановић.

Нагласила је да је заштита идентитета важна без намере да се било ко оштети.

“Напротив желимо мир и просперитет. Сарадња са Србијом је интензивнија него пре. Без обзира на опструкције из Сарајева наставићемо са стратешки важним пројектима и нећемо никога питати ни у Сарајеву ни у свету да ли ћемо обележавати страдање народа у Градишту и Јасеновцу. Овај празник треба да нас подсети на најславније странице наше историје”, рекла је Цвијановић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је вечерас да је српски народ један и недељив, као и да су прошлост и будућност српског народа заједничке.

Она је нагласила да се 15. септембар слави као дан јединства, слободе и српске заставе уз поруку да овај празник обележавају сви Срби у свету.

“Данас славимо јединство, слободу за шта смо се борили и за шта смо се увек борили. Славећи као што је Александар Вучић рекао Срби ће показати да су исти народ једног језика, порекла, обичаја и традиције и вековних тежњи за очување своје слободе”, рекла је Кисић Тепавчевић која је на академији говорила као изасланик председника Србије Александра Вучића.

Она је истакла да је све што је Влада до сада урадила било за добробит српског народа.

“Као изасланик Александра Вучића преносим вам искрене честитке са искреним жемљама да успемо у очувању идентитета у БИХ и да се очува ћирилично писмо. Нека живе Србија и Република Српска, живео српски народ”, рекла је министарка.

На академији је изведен пригодан културно уметнички програм, а међу званицама били су представници Српске, Србије, представници СПЦ И бројни грађани који су се окупили на платоу код Храма Христа Спаситеља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here