Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председник Александар Вучић приредио је свечани дочек за председника Северне Македоније Стеву Пендаровског, који борави у дводневној посети Србији.

Након дочека испред Палате “Србија”, уз свечану Гарду Војске Србије и интонирање химни две земље, Вучић и Пендаровски почели су разговор у четири ока, а потом ће уследити пленарни разговори делегација Србије и Северне Македоније, које ће предводити председници две земље.

Свечани дочек за Пендаровског

Након тога, уследиће обраћање Вучића и Пендаровског.

Како се очекује, они ће разговарати о многим темама од заједничког интереса за обе земље, пре свега о политичким, безбедносним и економским питањима.

Неизоставан део разговора биће и “мали шенген”, иницијатива председника Србије у чијој основи су четири кључне слободе – кретање људи, капитала, робе и услуга, с циљем да се отклоне трговачке баријере и да се олакшају кретање и трговина у региону.

Председник Северне Македоније је уочи прве званичне посете Београду рекао да Србија и Северна Македонија, као две суседне и пријатељске земље које немају отворених питања и деле заједничку историју и стратешки циљ – чланство у Европској унији, имају исту визију за будућност.

Подсетио је да део посете укључује и сусрет привредних комора, што показује посвећеност настојању да две земље ојачају трговачку размену и економску сарадњу.

Планирано је да се председник Северне Македоније састане са председницом владе Аном Брнабић и председницом парламента Мајом Гојковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here