Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је поводом Видовдана и ступања на дужност на други мандат  председника Републике, свечаност на којој су уручена Видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама. Свечаност је одржана у Палати Србија.

По протоколу, председник је на свечаност дошао са супругом Tамаром Вучић. После интонирања химне председник Србије Александар Вучић се обратио лауреатима и јавности:

Вучић: Видовдан је путоказ који омогућава српском народу да преживи

   Председник Александар Вучић је, у обраћању лауреатима и јавности, истакао да је Видовдан за српски народ путоказ чији сјај пратимо и који омогућава нашем народ да преживи.

Нагласио је да је овај дан важан за опстанак наше државе и будућност наше нације.

“Без њега, уз историју каква је била наша, одавно бисмо се утопили у веће народе или расули у ситна племена”, рекао је Вучић.

Додао је да су наши преци на Косову бранили цивилизацију, културу, исконске, или, како би то данас назвали европске – али и, нагласио је, српске вредности.

Подсетио је на значај који је данашњи дан имао кроз историју, на Обилића и Принципа, али и на Видовдански устав.

На Видовдан се у српским црквама одржавају помени за све страдале Србе, рекао је Вучић.

Председник се посебно обратио добитницима Видовданског одликовања, нагласивши да су они то заслужили за све успехе које су својим радом постигли.

“Идемо у Европу, али морамо да сачувамо своју самосталност”

Председник Александар Вучић рекао и да не постоји већа част него два пута заредом у првом кругу добити тако велико поверење и тако велику подршку народа, али да не постоји ни већа обавеза ни значајнија одговорност од те, посебно у тешким тренуцима и у тешким временима.

“Је ли нам данас потребнија храброст, да чувамо све оно што је наше, или нам је потребнија мудрост да градимо будућност која је наша или нам је до одређене мере потребно и једног и другог, таман онолико да сачувамо самосталност и независност у одлучивању и да можемо да останемо и будемо свој на своме”, рекао је Вучић.

Лакше је, каже, рећи да морамо да се држимо само храбрости. “Али ја бих само рекао да када делимо плате, када делимо пензије, да људи морају да знају да то имамо захваљујући мудрости и памети и погледу усмереном у будућност и привлачењу инвестиција, јер без тога не би било ни снажније војске ни снажније Србије”, рекао је Вучић.

“И зато ја неретко говорим, иако ће то одузети део од оне популарности коју имамо, да морамо да идемо у Европу и да гледамо у Европу, да би смо имали све оно што данас имали, али истовремено морамо да имамо онолико храбрости и да и њима у Европи и свима другима морамо да кажемо да хоћемо да сачувамо своју самосвојност и своју самосталност, да имамо своју главу да доносимо одлуке и да имамо своје мишљење, које не мора увек да им се свиди”, поручио је председник.

Вучић лауреатима: Много вам хвала на свему, пред вама је велика одговорност

Вучић је, обраћајући се посебно лауреатима, рекао да су неки својим писањем и својим научним радовима учинили много тога, док су неки спасавали животе. “Много вам хвала на свему што сте урадили, пред вама је велика одговорност да наставите да подижете ову земљу”, истакао је председник.

“Мислим да оно што се данас на Видовдан види боље него икада, то је да Србија корача брзо напред, брже него икада у својој историји и да Србију више није лако зауставити на том путу. Ако смем да бирам, па макар то било и на моју штету, бираћу пут мудрости уместо пута велике куражи, јер желим да нас има више. Желим да имамо бољу економију, желим да напредујемо брзо. Верујте ми, и када се јавно одричем велике куражи, неће је бити мање од онога колико су нас преци задужили”, закључио је председник.

Додељена 32 ордена

После говора председника, додељено је укупно 32 одликовања појединцима и институцијама за посебне, односно изузетне заслуге.

Орден Републике Србије на ленти

Бивши јапански премијер Шинзо Абе одликован орденом Републике Србије на ленти због очувања пријатељских односа и побољшања односа две земље.

Уручен Орден Карађорђеве звезде првог степена

Орден Карађорђеве звезде првог степена уручен је академику Василију Крестићу, историчару, академику Светиславу Божићу, композитору, Лукијану Пантелићу, епископу будимском и администратору Епархије темишварске, новинарки Љиљани Смајловић, Словачкој евангеличкој цркви аугзбуршке вероисповести поводом 100 година у Србији, као и Гимназији у Чачку поводом 185 година рада.

Орден Карађорђеве звезде другог степена

Добитници Ордена Карађорђеве звезде другог степена су:

Редитељи Егон Савин и Љубиша Ристић, глумац Милош Биковић, бивши фудбалер и прослављени тренер Велибор Бора Милутиновић, Светислав Кари Пешић, кошаркашки тренер и актуелни селектор, бивши југословенски и српски фудбалер и актуелни селектор репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси.

У име добитника присутнима се обратио Драган Стојковић.

Стојковић: Прихватам орден као подршку целој фудбалској репрезентацији

   Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси рекао је након што је примио орден Карађорђеве звезде другог степена да је свако друштвено признање много више друштвена обавеза него награда и пожелео да сви у Србији и из ње сваки Видовдан дочекају у све већој слободи и миру.

“Признање које сам данас добио насловљено је на моје име и презиме, али ја га разумем као признање и свима онима који су учествовали у победама које сам прослављао, као и у поразима из којих сам учио”, истакао је Стојковић.

Напоменуо је да прихвата орден као подршку целој фудбалској репрезентацији да настави досадашње успехе и да на светском првенству постигне најбоље резултате.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена

Добитници Ордена Карађорђеве звезде трећег степена су:

Фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, Дечје позориште Суботица, Јавна библиотека Дољевац, британски глумац Рејф Фајнс.

Златна медаља за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима

Добитници Златне медаље за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима су:

Мариза дос Реис Нунес, португалска певачица, Андреа Бочели, италијански оперски певач.

Затим, медаљу су добили Марк Валдер, генерални директор компаније “Рингијер АГ”, Анђелка Влаисављевић, директорка и власница продукцијске куће “Working progres”, Зоран Вапа, председник Националног савета за културу и члан националне комисије за обнову Хиландара, Далибор Китановић, председник културно-уметничког друштва Српски вез из Куманова у Северној Македонији.

Добитници Златне медаље за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима су и Слободан Деспот, интелектуалац преводилац и уметник, Радован Влаховић, књижевник и оснивач и директор Банатског културног центра, Зорица Јурковић Ембер, директорка удружења Српски вез из Будимпеште и професор драмске културе у српском образовном центру “Никола Тесла” у Будимпешти, Драган Мартиновић, сликар, Братислав Анђелковић, народни сликар, Предраг Ђаковић, академски сликар, Младен Јагушт, диригент.

Орден Милоша Обилића

Медаљу за храброст, орден Милоша Обилића добили су ватрогасци спасиоци из Зајечара који су спасили од смрти трогодишње дете које је упало у шахт, млађи водник Саша Лалић и млађи водник Андрија Трифуновић.

Академик Крестић се обратио у име добитника одликовања

   У име добитника одликовања присутнима се обратио академик Василије Крестић, који је изразио захвалност и указао на то да би наука и политика требало да буду у савезу, у сваком рационалном друштву које тежи напретку.

“Данас се не може рећи да у нашој земљи политика покушава науку да претвори у своју службу, да врши било какав притисак. Слобода научне мисли није нарушена али наука није много ни уважена”, рекао је академик, истичући да на то указује чињеница да је он први човек из домена науке који је понео Орден Карађорђеве звезде првог степена.

Истакао је да код нас политика и наука иду посебним корацима, без прожимања и сарадње.

“Тако је то у егзактним, а још више у друштвеним, посебно националним наукама. Ако се у том погледу у догледно време ништа не промени, постоји опасност да ћемо ускоро моћи да правимо нове инвентаре бројних пропуста које је учинила политика зато што је игнорисала науку. Међутим, време је показало да и наука ако је у рукама неспособних управљача може да учини велике и веома штетне пропусте”, рекао је Крестић.

Обраћање је завршио следећом поруком:

“Ако је историја магистра витe, ако је лукс веритас и тестис темподос, онда ће, уверен сам, наша српска сасвим слободнo писана критичка историографија својим разноврсним темама, богатством науно провeрених чињеница и тумачењима добро доћи не само љубитељима прошлости, већ и онима који су на кормилу државе и који из прошлости, за добро народа и државе, треба да извлаче закључке и поруке о нашој садашњости и будућности”, закључио је Крестић.

Након уручења одликовања, одржан је свечани пријем поводом ступања Александра Вучића на дужност председника Републике у другом мандату.

Међу званицама, на пријему су били премијерка Ана Брнабић, министри у влади међу којима Златибор Лончар, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Дарија Кисић Тепавчевић, Ненад Поповић, Ратко Дмитровић, Анђелка Атанасковић, Синиша Мали, Вања Удовичић, Бранко Ружић, Зорана Михајловић, Маја Гојковић, Јадранка Јоксимовић, Никола Селаковић.

Свечаности је присуствовао и некадашњи председник СР Југославије Зоран Лилић, као и бивши председник Србије Томислав Николић, председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, други представници Војске Србије, дипломатског кора и верских заједница.

На пријему су били и срспки члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић представници Срба из Црне Горе Андрија Мандић и Милан Кнежевић, градоначелници и председници општина из целе Србије.

Наравно пријему су присуствовали и добитници видовданских одликовања, глумац Милош Биковић, селектор фудбалске репрезентације Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Светислав Пешић, новинарка Љиљана Смајловић и остали.

Пријему су присуствовали и многе познате личности из јавног и културног живота Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here