Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Церемонијом код сурчинске петље свечано је отворена деоница ауто-пута “Милош Велики” од Сурчина до Обреновца дужине 17,6 километара. Отварање је уследило након трогодишњих радова и готово три месеца пре рока у присуству државнох врха и званица.

Деоница Сурчин – Обрановац повезује Коридоре 10 и 11, односно Војводину са западом земље. Са њом ће се од Београда до Чачка путовати ауто-путем дужине 120,6 километара.

Председник Србије Александар Вучић захвалио је великом броју људи који су дошли на отварање.

“Треба да сте поносни и да заувек запамтите данашњи дан јер годинама и деценијама ћемо да се хвалимо потпомцима да смо учествовали у прављењу путева за Србију”, рекао је Вучић.

Итакао је да путеви доносе будућност и да је то нешто што ће да препороди Централну и Западну Србију, да ће донети нову вредност и квалитет живота.

“Данас су људи из Београда и Чачка одлучили да крену једни ка другима, постали ближи а са њима и сви градови и места која се налазе уз ауто-пут”, рекао је председник.

Председник је рекао да су Београд и Чачак били удаљени два и по сата вожње а данас само један сат. Истакао је да ће људи уштедети време и да ће моћи више времена да проводе с породицом и радећи.

“Народ је постао богатији за више времена, посла и фабрика”, навео је Вучић.

Истакао је да је пут најбољи поклон Србији после година мучења, криза, транзиција, уништених фабрика… Каже и да ће се створити боља будућност за Србију и народ.

Истакао је да ће тражити подршку народа за нове путеве јер то повезује земљу са самом собом и са комшијама. Додаје да је Србија на првом есту у региону по броју инвестиција.

Захвалио је кинеским пријатељима зато што су велики пројекат реализовали без кашњења и без додатних захтева за плаћање. Посебно је захвалио председнику Си Ђинпингу и најавио је да ће он следеће године доћи у Србију.

Министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михиајловић је рекла да је пут “Милош Велики” сада на пет минута од Београда.

Навела је да је ово велика година за инфраструктуру у Србији и да ништа више у Србији није далеко.

Истакла је да пут представља будућност и обратила се грађанима речима: “Предајемо вам 17,6 километара пута од Сурчина до Обреновца на коришћење”.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је председнику, Влади и грађанима Србије, као и кинеским партнерима, отварање ове деонице, истакавши да је нови ауто-пут огроман успех Србије, која је најразвијенија и најјача у региону.

Желим да Србија настави да се развија и да можемо следеће године да прослављамо још више заједничких успеха, поручио је Додик.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да је отварање деонице Сурчин–Обреновац велики догађај у развоју Србије, као и развоју сарадње Кине и Србије, пожелевши да челично пријатељство двеју земаља у наредним годинама даље напредује.

Она је изразила задовољство тиме што је Србија у последњих неколико година постигла велике резултате у области инфраструктуре, а посебно због тога што су кинеска предузећа дала свој допринос у томе.

Вредност радова је 233,67 милиона долара а деоницу је изградила кинеска компанија која је градила и Пупинов мост.

Најатрактивнија тачка на новој деоници је Мост преко две реке, Саве и Колубаре. Деоница неће бити у систему наплате путарине.

Отварање пута Сурчин – Обреновац

Председник Вучић је пре отварања разговарао са представницима кинеске компаније који ће радити и деоницу од Прељине до Пожеге. У разговору је добио обећање да ће та деоница бити готова до краја 2021. године.

На тај начин, како је истакао, грађани ће ићи ауто-путем од Београда до Пожеге и заобићи ће Овчарско-кабларску клисуру.

У разговору с новинарима током вожње аутобусом, Вучић је рекао да очекује да нови путеви доведу и нове инвеститоре и да допринесу безбедности саобраћаја.

Председник Србије Александар Вучић је рекао за РТС, поводом отварања деонице Сурчин – Обреновац, да је данас велики дан за Србију и да ће се за сат времена стизати од Београда до Чачка. Рекао да зна колико су људи маштали о путу од Београда до Чачка и да Западна Србија буде много ближа Београду. Како је рекао, нови пут ће бити значајан из више аспеката. Прво, биће много боља безбеднот и сачуваће се животи људи а много их је изгубљено на Ибарској магистрали. Такође, Ибарска магистрала ће бити додатно растерећена.  Људи ће уштедети време и моћи ће да уживају у туристичким понудама. Пут је значајан и за раст привреде који је сада четири одсто годишње – истакао је председник Србије Алексндар Вучић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here