Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Светско дворанско првенство у атлетици свечано је отворено данас у Београдској арени.

Такмичење је отвореним прогласио председник Организационог комитета шампионата Слободан Бранковић, а пригодне говоре одржали су председник Српског атлетског савеза Веселин Јевросимовић и први човек Светске атлетике Себастијан Коу.

Јевросимовић је истакао понос што су Београд и Србија домаћини најбољим светским атлетичарима, захвалио се свима који су помогли да елита светске атлетике буде у Арени и послао снажну поруку мира.

“Надам се да ћете уживати гледајући надметање и да ће наши атлетичари показати да су у самом врху. Спортска борилишта треба да буду једина борилишта где ће се водити борбе. Упућујем молбу свима, да виде сав бесмисао ратних сукоба, а борбе препусте спортистима”, рекао је између осталог Јевросимовић.

Коу је истакао да је срећан што су се у Београду скупили спортисти из целог света, не само да покажу своје умеће, него и да покажу колико спорт може да нас повеже у овом тешком времену.

“Хвала свима који су дошли овде. Хвала председнику Српског савеза Веселину Јевросимовићу, његова је визија била та која нас је водила и због које ћемо гледати првенство у Београду, хвала и Слободану Бранковићу, организаторима и осталим субјектима, а нарочито политичком лидерству, премијерки Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу, који помажу овај спорт у Србији, а који је имао толико традиције. Срећан сам што сам овде, на церемонији отварања, у овом дивном граду”, изјавио је чувени Британац.

Претходно су преподне већ одржане квалификације у појединим дисциплинама, а свакако најважнији за српски тим је пласман Бошка Кијановића у полуфинале трке на 400 метара.

Милана Тирнанић на 60 метара, Маја Ћирић на 400 метара и Елзан Бибић на 3.000 метара нису успело.

Кијановић од 18.35 наступа у полуфиналу, а Лазар Анић од 19.05 учествује у финалу у скоку удаљ.

На шампионату света у Београду учествује 680 атлетичара из 137 земаља.

Најбоља српска атлетичарка Ивана Вулета, која ће бранити злато из Бирмингема 2019, изјавила је да је циљ јасан – нова титула и да се што више приближи личном рекорду 7,24.

“Очекујем сјајну атмосферу и сигуран сам да ће утисак бити још бољи него 2017. на Европском првенству”, рекла је Вулета.

Она је додала да и даље жели да се такмичи и да сматра да још није остварила свој максимум. “Хтела сам да завршим каријеру тако што освојим злато на Олимпијским играма.

Сада имам 31 годину, много се ствари променило.

И даље сам у спорту. Мислим да нисам остварила максимум и то је једини разлог зашто сам овде. Све што радим је због љубави. Не желим да се то заврши без правог осећаја”, рекла је Вулета.

Руски и белоруски атлетичари избачени из Дијамантске лиге

Руски и белоруски атлетичари неће моћи да наступају на митинзима Дијамантске лиге због ратних сукоба у Украјини, одлучено је данас на Генералној скупшини такмичења одржаној у Београду.

“Дијамантска лига је прихватила препоруку да се руски и белоруски атлетичари искључе са свих наших митинга до даљег”, саопштено је након скупштине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here