Mesto za reklamu

10.05.2019.

Министар  културе и информисања Владан Вукосављевић свечано је отворио Павиљон Србије на Бијеналу савремене уметности у Венецији и позвао присутне да посете поставку Ђорђа Озболта, уметника који ове године представља нашу земљу радом ”Повратак губитка меморије”.

              “Пред нама је имагинарна индивидуална историја, саткана од нити сећања и редефинисања симбола из младости. Задатак уметности је да свет учини видљивим, а Ђорђе Озболт чини да његов интимни свет сећања постане свима видљив и доступан. Постоји најмање један елемент који припада уметничком делу, а не припада реалности. Пројекат „Повратак губитка меморије“ ствара читав аутономни систем таквих уметничких елемената чији је извор избледело поље прошлости”, рекао је министар Вукосављевић о представљеном раду.

Вукосављевић је указао на то да је Министарство и ове године, на 58. смотри савремене уметности, пружило значајну подршку представнику наше земље одабраном од стране Стручног савета Министарства у састваву: Данијел Кваран, Драган Здравковић, Владимир Димовски, Милица Тодоровић и Гала Чаки који су проценили да уметников рад на аутентичан начин одговара на тему уметничког директора Ралфа Ругофа ”Да живите у занимљивим временима”.

“Поетика неких уметника као одговор на друштвене прилике одражава потребу да идеју прогреса прихвате и укључе је у свој рад, док код других расте жеља да се повуку из савременог живота и зароне у саму суштину своје уметности или у интроспекцију и преиспитивање. Неки се уметници враћају прошлости и ревитализују њене елементе преко реминисценција”, закључио је министар изражавајући наду да рад у павиљону саму публику може да подстакне да размисле о својој визији прошлости и занимљивим временима која су пред њима била некад и која су пред њима сада.

Током свечаног отварања присутнима су се обратили комесар наступа Републике Србије Владислав Шћепановић и кустоскиња пројекта Николела Ламбертуци. Отварању су присуствовали Јеша Денегри, Биљана Томић, Светислав Гонцић, Гордана Гонцић, Урош Ђурић, Вук Ћук, Раша Тодосијевић, Владимир Величковић, Вук Видор.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here